Υλικά
50γρ νωπή μαγιά
350γρ γάλα χαμηλών λιπαρών
700γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
160γρ μαργαρίνη
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα αλεσμένη
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
1 κρόκο
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά με το μισό γάλα το οποίο το έχουμε ζεστάνει τόσο ώστε να μπορούμε να βάλουμε μέσα το δάχτυλό μας χωρίς να καίει. Προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Σε ένα άλλο μπολ λιώνουμε τη μαργαρίνη, τα 100 γρ ζάχαρη, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και σταδιακά το αλεύρι για να φτιάξουμε μια αφράτη ζύμη. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Αναμιγνύουμε την καρυδόψιχα με την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό και φτιάχνουμε τη γέμισή μας. Παίρνουμε 1 μπαλάκι ζύμης το ανοίγουμε λίγο στο χέρι μας, τοποθετούμε στο κέντρο μια κουταλιά του γλυκού γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη καλά. Πλάθουμε σε μπαλάκι και τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση. Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο νερό και αλείφουμε τα μπριοσάκια που φτιάξαμε. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένα για να κρυώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr