Είναι τυχαίο που ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες των παιδικών μας χρόνων ο Ποπάϋ γινόταν δυνατός όταν έτρωγε σπανάκι;
Σίγουρα όχι. Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ.
Επίσης, είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι λογικό, λοιπόν, που οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας.
Ακόμη, μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί τουλάχιστον 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών συστατικών στο σπανάκι, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ μελετώνται πλέον εκτενώς και οι πιθανές αντικαρκινικές του ιδιότητες.
Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2007, στο περιοδικό ‘Int J Cancer’, βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών, τα οποία βρίσκονται και στο σπανάκι, μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες.
Συγκεκριμένα, βρέθηκε μεταξύ των άλλων, ότι οι γυναίκες που προσλαμβάνουν σημαντική ποσότητα λουτεολίνης, η οποία βρίσκεται σε αρκετά λαχανικά, μεταξύ των των οποίων και στο σπανάκι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σε αυτή τη μορφή καρκίνου κατά 34%.
Επίσης, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Archives of Ophthalmology» παρατηρήθηκε ότι η πρόσληψη λουτεΐνης -του αντιοξειδωτικού που το σπανάκι περιέχει σε αφθονία- καθώς και βιταμίνης Ε, συσχετίζονται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη στις γυναίκες.
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο προτιμάτε το ωμό.
Επίσης, μην το πλένετε πριν το αποθηκεύσετε στο ψυγείο, καθώς μπορεί να χαλάσει πιο γρήγορα. Βάλτε το σε πλαστικές σακούλες, κλείστε το καλά πιέζοντάς το για να διώξετε όλο τον αέρα από τη σακούλα.
Προσοχή και αποφυγή κατανάλωσής του συστήνεται από άτομα με φλεγμονές του εντέρου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε οξαλικά οξέα και από άτομα με υψηλό ουρικό οξύ, λόγω των πύρινων που περιέχει
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr