Σούπα κρεμμυδιού με τυρί

Υλικά για 4 άτομα
5 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
½ ποτήρι κόκκινο κρασί
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
Αλάτι, πιπέρι
4 φέτες ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως
4 κουταλιές της σούπας κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια. Ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για ακόμη 1 λεπτό. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ζωμό ο οποίος είναι σχεδόν σε θερμοκρασία βρασμού, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ έχουμε βάλει σε ένα ταψί τις φέτες του ψωμιού και πάνω σε καθεμία έχουμε πασπαλίσει από 1 κουταλιά της σούπας κεφαλογραβιέρα. Ψήνουμε στο φούρνο (στο γκριλ) μέχρι να ροδίσουν και στη συνέχεια τα αποσύρουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε σε τετραγωνάκια φτιάχνοντας μεγάλα κρουτόν τυριού. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο και από πάνω της ρίχνουμε τα κρουτόν.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr