Η κατανάλωση ψαριού αποτελεί μία σύσταση που οι ειδικοί δίνουν τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους … δίαιτας. Ωστόσο αυτό που σήμερα παρατηρούμε είναι η σχετική χαμηλή κατανάλωση ψαριού από τη μέση ελληνική οικογένεια, τόσο λόγω κόστους όσο και λόγο χρόνου ή διαδικασία μαγειρέματος.
Αν το πρόβλημά σας είναι το δεύτερο, δηλαδή δεν μπορείτε να αφιερώνεται χρόνο στο να καθαρίζεται και να μαγειρεύετε το ψάρι ή δεν θέλετε να μυρίζει το σπίτι, μια πολύ καλή επιλογή είναι το σούσι. Το βρίσκουμε πλέον ακόμη και στο σούπερ μάρκετ και μπορεί να δώσει το κάτι διαφορετικό στη διατροφή ή τη δίαιτά σας. Περιέχει σημαντικά ποσά πολυακόρεστων λιπαρών, σιδήρου και ψευδαργύρου από τα θαλασσινά, υδατάνθρακες από το ρύζι και αμελητέα ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων. Κάθε κομμάτι σούσι αποδίδει περίπου 30 έως 50 θερμίδες.
Ακόμα και 10 λοιπόν κομμάτια να καταναλώσει σε ένα γεύμα κάποιος, θα λάβει κατά μέσο όρο περίπου 400 θερμίδες. Αυτό είναι σίγουρα ένα ποσό που χωράει σαν κυρίως γεύμα ακόμα και σε ένα πρόγραμμα υποθερμιδικής διατροφής και δίαιτας.
Μοναδικό σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι το γεγονός ότι κατά την παρασκευή του, με το ρύζι προστίθεται ένα ιδιαίτερο ξύδι, αναμιγνύοντας το με ζάχαρη και αλάτι. Το προϊόν αυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε νάτριο και πρέπει να το αποφεύγουν άτομα με υψηλή πίεση ή εκείνα που για κάποιο λόγο πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι. Επίσης το ρύζι μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο σε άτομα που έχουν προβλήματα με υψηλό σάκχαρο. Αντί αυτού μπορούν όμως να προτιμούν το σασίμι. Η διαφορά τους είναι ότι το σασίμι είναι λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού που δεν περιέχει υδατάνθρακες και έτσι δεν επηρεάζει την γλυκόζη αίματος.
Αν λοιπόν το ψάρι σας φαίνεται δύσκολο, δοκιμάστε το σούσι και βάλτε μια σημαντική δόση υγείας με λίγες θερμίδες στη διατροφή της εβδομάδας.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr