Το κάρυ αποτελεί ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ευρύτερα σε εθνικές κουζίνες, όπως αυτή της Ινδίας. Νέα στοιχεία έρχονται να αναδείξουν τα οφέλη του στην καλή υγεία και λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.
Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όρεγκον βρήκαν ότι η κουρκουμίνη, μία ουσία που βρίσκεται στο κάρυ και έχει στο παρελθόν συσχετιστεί με αντιφλεγμονώδεις δράσεις, είναι ικανή να ενεργοποιήσει μία αμυντική πρωτεΐνη, που λέγεται CAMP.
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη – πεπτίδιο, αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο γνωστά αντιμικροβιακά πεπτίδια, γνωστό για την ικανότητά του να σκοτώνει μια σειρά από παθογόνα για το στομάχι και το έντερο βακτήρια.
Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του μηχανισμού δράσης της κουρκουμίνης, ωστόσο ενδεχομένως να ανοίγει ο δρόμος για νέες ιατρικές θεραπείες.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr