Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που συνδέεται στενά με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής.
Ειδικότερα, είναι γνωστό πως η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτητικού προτύπου μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την αποτροπή ή καθυστέρηση της εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών. Επομένως, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα διατροφικά «σημεία», προκειμένου να πετύχουν καλύτερο έλεγχο της νόσου. Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει για την κατανάλωση αλκοόλ.
Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ δεν απαγορεύεται σε διαβητικούς ασθενείς. Έτσι, άτομα που συνήθιζαν να καταναλώνουν αλκοόλ πριν τη διάγνωση της νόσου, δεν είναι απαραίτητο να το σταματήσουν αρκεί η συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης να μην υπερβαίνει το 1 ποτό ανά ημέρα για τις γυναίκες και τα 2 ποτά ανά ημέρα για τους άνδρες, όπως ορίζουν οι διεθνείς συστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προηγείται ενημέρωση του θεράποντος ιατρού, καθώς εάν ο σακχαρώδης διαβήτης συνυπάρχει με άλλα προβλήματα υγείας, ενδεχομένως να απαιτείται αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ.
Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση υπογλυκαιμίας, ακόμη και αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή του, ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς λαμβάνουν ινσουλίνη ή φάρμακα που επάγουν την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Συνεπώς, το αλκοόλ δε θα πρέπει να καταναλώνεται με άδειο στομάχι, ενώ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να ελέγχονται πριν την πρόσληψή του, αλλά και σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά από αυτή, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης υπογλυκαιμίας.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr