Υλικά
150 γρ. ρύζι κίτρινο
200 γρ. φασόλια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας
2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού χυμό λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό για 8-10 ώρες. Τα στραγγίζουμε, ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα νερό και αφήνουμε τα φασόλια να πάρουν 2-3 βράσεις. Τα στραγγίζουμε ξανά και προσθέτουμε χλιαρό νερό, τόσο ώστε ίσα να σκεπάζει τα φασόλια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι πολτοποιημένο και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο, το χυμό και τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και αφήνουμε να βράσει για λίγη ώρα ακόμη. Όταν τα φασόλια έχουν ψηθεί κατά το ήμισυ, ρίχνουμε το ρύζι και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να τραβήξουν όλα τα υγρά. Χρειάζεται αρκετό ανακάτεμα όσο λιγοστεύουν τα υγρά για να μην κολλήσει. Δοκιμάζουμε κατά διαστήματα τα φασόλια και το ρύζι και ανάλογα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη, ώστε όταν τελειώσει το φαγητό να είναι και τα δύο επαρκώς ψημένα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Δεν γίνεται σπυρωτό, αλλά μοιάζει με χυλωμένο ριζότο.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr