Ρεβιθόρυζο κοκκινιστό

Υλικά για 2 άτομα
300γρ ρεβίθια
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι ρύζι κίτρινο

Εκτέλεση
Βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό για 8-10 ώρες. Τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε τη σόδα, ανακατεύοντας καλά με τα χέρια μας κατά διαστήματα για περίπου 1 ½ ώρα. Ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά τη σόδα με πολλά πλυσίματα. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια, τόσο ώστε να τα σκεπάζει κατά 3 δάχτυλα και ανοίγουμε τη φωτιά. Βράζουμε τα ρεβίθια για τουλάχιστον 15 λεπτά φροντίζοντας να ξαφρίζουμε συνέχεια μέχρι να τελειώσει ο αφρός που βγαίνει με το βράσιμο. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα ρεβίθια και προσθέτουμε βραστό νερό τόσο ώστε να σκεπάζει τα ρεβίθια κατά 3 δάχτυλα και βράζουμε και πάλι, μαζί με ένα πολτοποιημένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Όταν τα ρεβίθια μαλακώσουν αρκετά βάζουμε το χυμό λεμόνι σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτουμε το αλεύρι και αρκετό υγρό από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί το αλεύρι. Στη συνέχεια, το μίγμα λεμονιού με αλεύρι το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μέσα από σίτα και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χυλώσει το υγρό της κατσαρόλας με τα ρεβίθια. Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το άλλο κρεμμύδι πολτοποιημένο. Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά και προσθέτετε το χυμό και τον πελτέ ντομάτας μαζί με 2 φλιτζάνια νερό. Μόλις βράσει προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε κατά διαστήματα έως ότου τραβήξει τα περισσότερα από τα υγρά της κατσαρόλας. Όταν το ρύζι χρειάζεται ακόμη 5 λεπτά για να μαγειρευτεί εντελώς, προσθέτετε τα ρεβίθια μαζί με το υγρό που έχουν και ανακατεύετε για ακόμη περίπου 5 λεπτά. Ρυθμίζετε το φαγητό σε αλάτι και πιπέρι και το βγάζετα από τη φωτιά όταν το φαγητό σας έχει τη μορφή χυλωμένου ρυζότου. Όσο το αφήνετε να κρυώσει, σιγά σιγά τραβάει τα υγρά του και γίνεται σταδιακά πιο σπυρωτό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr