Υλικά
300γρ απάκι
½ κιλό ρεβίθια
1 μέτρια κρεμμύδι πολτοποιημένο
2 μεγάλες ντομάτες πολτοποιημένες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τα ρεβίθια σε μια βαθιά κατσαρόλα με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 8-10 ώρες. Τα στραγγίζουμε και τα πασπαλίζουμε με 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Τα αφήνουμε για 30 λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων ανακατεύουμε συχνά. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό αρκετές φορές ώστε να φύγει εντελώς η σόδα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία γάστρα. Στη συνέχεια ρίχνουμε στα ρεβίθια το απάκι το οποίο έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, την πιπεριά, το λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 1 ώρα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 περίπου λεπτά ακόμη. 5 λεπτά πριν κλείσουμε το φούρνο, ξεσκεπάζουμε το σκεύος.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr