Ρεβιθάδα με σπανάκι

Υλικά για 2 άτομα
300γρ ρεβίθια
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 μέτριο πράσο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

300γρ σπανάκι

3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση
Βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό για 8-10 ώρες. Τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε τη σόδα, ανακατεύοντας καλά με τα χέρια μας κατά διαστήματα για περίπου 1 ώρα. Ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά τη σόδα με πολλά πλυσίματα. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια, τόσο ώστε να τα σκεπάζει κατά 3 δάχτυλα και ανοίγουμε τη φωτιά. Βράζουμε τα ρεβίθια για τουλάχιστον 15 λεπτά φροντίζοντας να ξαφρίζουμε συνέχεια μέχρι να τελειώσει ο αφρός που βγαίνει με το βράσιμο. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα ρεβίθια και προσθέτουμε βραστό νερό τόσο ώστε να σκεπάζει τα ρεβίθια κατά 3 δάχτυλα και βράζουμε και πάλι, μαζί με το πολτοποιημένο κρεμμύδι, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο ανακατεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύοντας να πάει παντού. Όταν τα ρεβίθια μαλακώσουν αρκετά και έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των υγρών τους, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι που έχουμε προετοιμάσει και βράζουμε για άλλα 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε το χυμό λεμόνι σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτουμε το αλεύρι και αρκετό υγρό από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί το αλεύρι. Στη συνέχεια, το μίγμα λεμονιού με αλεύρι το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μέσα από σίτα και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χυλώσει το υγρό της κατσαρόλας με τα ρεβίθια. Ανάλογα με τα γούστα σας μπορείτε να το κάνετε σα σούπα αφήνοντας περισσότερα υγρά στην κατσαρόλα ή σαν λαδερό φαγητό, αφήνοντας λιγότερα υγρά.

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr