Η έλλειψη κρέατος και ζωικής προέλευσης προϊόντων, που επιβάλλεται με τη νηστεία, έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη κάποιων βιταμινών που βρίσκουμε κυρίως στο κρέας.
Μία από αυτές είναι η βιταμίνη Β12.
Η βιταμίνη Β12 συντελεί στην ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων μας, ώστε να έχουμε εκτός των άλλων ενέργεια.
Η μειωμένη της πρόσληψη οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας.
Πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι τα παιδιά, οι αθλητές, άτομα με ιστορικό αναιμίας λόγω έλλειψης Β12 , οι έγκυες και οι γυναίκες σε γαλουχία.
Είναι λοιπόν απαραίτητο σε αυτά τα άτομα αλλά και σε όσους επιλέγουν να νηστέψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, να συστήνουμε τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές Β12.
Ίσως η καλύτερη νηστήσιμη πηγή είναι τα θαλασσινά φρέσκα ή κατεψυγμένα, που δεν θα πρέπει να λείπουν από το νηστίσιμο διαιτολόγιο.
Ακόμη θα τη βρούμε σε εμπλουτισμένα δημητριακά και χυμούς, ενώ και σε ένα αλκοολούχο ποτό που περιέχει μαγιά και δεν είναι άλλο από τη μπίρα
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr