Μερικά χρόνια πριν, μάλλον θα φαινόταν περίεργο να καταναλώσουμε ορισμένα στελέχη βακτηρίων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ή να προφυλαχθούμε από κάποιες ασθένειες.
Σήμερα ωστόσο, τα «φιλικά» βακτήρια είναι γνωστά σε όλους, ενώ η βιβλιογραφία δείχνει πως τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτά είναι πιθανότατα πολλά.
Ο λόγος φυσικά για τα προβιοτικά, ή αλλιώς τους ζωντανούς μη παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερο και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής. Βέβαια, πέρα από τον εντερικό σωλήνα, τα προβιοτικά περιέχονται και σε ορισμένα τρόφιμα όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλα.
Τα τελευταία χρόνια, το επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από τη δράση των προβιοτικών έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ο ρόλος τους δεν περιορίζεται μόνο στη ρύθμιση της εντερικής μικροχλωρίδας και της λειτουργίας του εντέρου.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα προβιοτικά στην υγεία:
Διάρροια: Βοηθούν στην αντιμετώπιση της διάρροιας λοιμώδους αιτιολογίας, ειδικότερα σε βρέφη και παιδιά, μειώνοντας τόσο τη διάρκεια όσο και τη συχνότητα των διαρροϊκών επεισοδίων. Επιπλέον, έχει φανεί ότι μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης διάρροιας που οφείλεται σε λήψη αντιβιοτικών.
Νοσήματα εντέρου: Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν πως μπορούν να δράσουν βοηθητικά σε περιπτώσεις φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Ειδικότερα, φαίνεται πως ορισμένα στελέχη μπορεί να οδηγήσουν σε παράταση της περιόδου ύφεσης στην ελκώδη κολίτιδα, καθώς και σε πρόληψη της έξαρσης στην περίπτωση της νόσου του Crohn. Ακόμη, τα προβιοτικά μπορούν να δράσουν ανακουφιστικά ως προς ορισμένα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Ανοσοποιητικό σύστημα – αντιμετώπιση λοιμώξεων: Συνδέονται με ενίσχυση της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς φαίνεται ότι επάγουν την παραγωγή αντισωμάτων και τη δραστικότητα κυττάρων που συμμετέχουν στην ανοσολογική απόκριση. Η λήψη προβιοτικών έχει επίσης συσχετιστεί με την πρόληψη και βελτίωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και της εποχιακής γρίπης, ενώ πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ενδεχομένως να συμβάλλουν στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των συμπτωμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού και του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος,
Υγεία δέρματος: Μελέτες δείχνουν ότι πιθανόν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας και άλλων δερματικών παθήσεων αλλεργικής φύσης. Επιπλέον, φαίνεται ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και στην αντιμετώπιση της ακμής, δρώντας ως αντιμικροβιακοί παράγοντες και βοηθώντας στη μείωση της φλεγμονής.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr