Η χρήση κολλυρίων κορτιζόνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει γλαύκωμα.
Αυτό είπαν, μεταξύ άλλων, οι Έλληνες ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως αποδίδεται στο γλαύκωμα, το οποίο ευθύνεται για το 12,3% των συνολικών τυφλώσεων.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι πολλοί ασθενείς με γλαύκωμα έχουν κάνει στο παρελθόν μεγάλη χρήση κορτιζονούχων κολλύριων. Πρόκειται για κολλύρια ευρέως διαδεδομένα, που δε λείπουν από σχεδόν κανένα σπίτι. Πολλοί ασθενείς, λοιπόν, παίρνουν κολλύριο για να αντιμετωπίσουν, για παράδειγμα, ένα χαλάζιο στο μάτι και εξακολουθούν να το βάζουν βδομάδες, ακόμη και μήνες μετά. Όπως παρατηρήθηκε, η χρήση τουλάχιστον 2 μηνών ενός τέτοιου κολλύριου μπορεί να επιφέρει γλαύκωμα!
Περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο ζουν με γλαύκωμα, και, δυστυχώς, οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Υπολογίζεται ότι 80 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως θα προσβληθούν από γλαύκωμα το 2020.
Όσο περνούν τα χρόνια αυξάνεται κατά 2% η εμφάνιση γλαυκώματος. Στην Ελλάδα 200 – 250.000 άτομα πάσχουν από γλαύκωμα και οι μισοί εξ αυτών δεν έχουν διαγνωστεί, χάνοντας, έτσι, σιγά-σιγά, αλλά οριστικά την όρασή τους.
Τα καλά νέα είναι ότι, πλέον, οι θεραπευτικές αγωγές είναι πιο αποτελεσματικές και πιο ασφαλείς από το παρελθόν, ειδικά όταν συνδυάζονται. Υπάρχουν 5 κατηγορίες ουσιών και πληθώρα σκευασμάτων νέας γενιάς με ή χωρίς συντηρητικά ή χωρίς b-blocker.
Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι ο μόνος τρόπος για να ανιχνευτεί το γλαύκωμα νωρίς, και η πρώιμη διάγνωση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση λειτουργικής όρασης μακροπρόθεσμα. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το γλαύκωμα, άρα το “κλειδί” για να διατηρηθεί η όραση στους ασθενείς με γλαύκωμα είναι η κατάλληλη ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr