Οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ελληνικό σύστημα υγείας, που πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν, ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, συγκίνησαν
την επιστημονική κοινότητα του Βελγίου, που κινητοποιήθηκε, θέλοντας να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στην Ελλάδα.
Η αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, η ανεπαρκής παροχή εμβολίων, η αύξηση των περιστατικών νοσοκομειακής περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία, οι συνεχόμενες μειώσεις των συνολικών προϋπολογισμένων εξόδων του Υπουργείου Υγείας, το 25% των Ελλήνων, που δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη υγείας (στοιχεία από τους Γιατρούς του Κόσμου) παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου, που έγινε στην Bibliothèque Solvay. Εκεί ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα Urgences Grèce.
Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία με πέντε στόχους. Την ενημέρωση των πολιτών, την ευαισθητοποίηση μεταξύ του Βελγικού πληθυσμού σχετικά με την κατάρρευση του Ελληνικού συστήματος υγείας, την άσκηση πίεσης στους εθνικούς και Ευρωπαΐους πολιτικούς, ώστε κάθε Έλληνας πολίτης να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, τη συγκέντρωση χρημάτων για συγκεκριμένα έργα, που φέρνουν άμεση βοήθεια στον πληθυσμό και τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης.
Η πρωτοβουλία θα ξεδιπλωθεί μέσα από τα εξής τρία σχέδια δράσης:
Projet Pirée: νέα πολυκλινική για την φροντίδα βασικών αλλά και εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας (από τους Γιατρούς του Κόσμου)
Projet Eubée: μία αλυσίδα ιατρικής αλληλεγγύης στο βόρειο σημείο της Εύβοιας (από την Fondation CHU Saint-Pierre)
Projet Thessalonique: άμεση βοήθεια για την αγορά θερμοκοιτίδων και αντιδραστηρίων (για τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου και την 1η Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ) – κοινό σχέδιο δράσης με το Erasme Cooperation, τους ιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και την Πρυτανεία του ΑΠΘ.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr