Το κλείσιμο των σχολείων σηματοδοτεί την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών κυρίως για τους μικρούς μας φίλους.
Μαζί με αυτές έρχονται αλλαγές στην ρουτίνα τους και τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και στις διαφορετικές τους ανάγκες. Όλα απαιτούν καταρχήν ένα σωστό προγραμματισμό, ξεκινώντας από την οργάνωση των γευμάτων του παιδιού.
Η ανάγκη για ένα σωστό πρωινό παραμένει ακόμα και αν το παιδί ξυπνάει πιο αργά το πρωί. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε το πρωινό μέσα στην πρώτη ώρα αφού ξυπνήσει γιατί αν πάρει περισσότερη ώρα τότε απλά γίνεται τσιμπολόγημα! Χρειάζεται σίγουρα μία μερίδα γαλακτοκομικού (γάλα ή γιαούρτι) και σίγουρα μια πηγή αμύλου για ενέργεια όπως, δημητριακά, ψωμί, φρυγανιές. Αποφεύγουμε οτιδήποτε γλυκό το πρωί ανεξαρτήτως εποχής! Μέλι ή μαρμελάδα χωρίς έξτρα ζάχαρη είναι μια χαρά! Εάν προβλέπεται πρωινό μπάνιο τότε καλό θα ήταν το πρωινό γεύμα να απέχει τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν το κολύμπι.
Από εκεί και πέρα είναι σημαντικό να οργανώνουμε τα γεύματα του παιδιού σε τρίωρα. Ακόμα και αν η οικογένεια περνάει πολλές ώρες στην θάλασσα ή εκτός σπιτιού. τα μικρά γεύματα είναι απαραίτητα για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ. Όταν το μεσημεριανό παραμένει πριν το μπάνιο (αν για παράδειγμα αυτό είναι το απόγευμα), τότε θα πρέπει το παιδί να έχει φάει περίπου 3 ώρες πριν κολυμπήσει.
Επίσης, σημαντικό είναι το βραδινό γεύμα να καταναλώνεται γύρω στη μία με μιάμιση ώρα προ ύπνου. Προτιμάμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας που είναι όντως απαραίτητο να είναι όμως πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό.
Η οργάνωση αυτή των γευμάτων είναι πολύ σημαντική στην καινούργια καλοκαιρινή ρουτίνα του παιδιού, ώστε να έχει πάντα την ενέργεια που του χρειάζεται και να μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα τις μερίδες του και να αποφύγετε την υπερκατανάλωση θερμίδων.
Από την Ελένη Κουή, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr