Μία ομαλή περίοδος κύησης συνοδεύεται από φυσιολογικές ανατομικές και λειτουργικές αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν το σύνολο σχεδόν των μηχανισμών του οργανισμού της εγκύου.
Οι αλλαγές που αναφέρθηκαν απαιτούν μια ιδιαίτερη διατροφική φροντίδα για την έγκυο οι οποίες έχουν ως βασικούς στόχους:
Την επαρκή παροχή όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα προς το βρέφος μέσω του πλακούντα, για την ομαλή και βέλτιστη ανάπτυξη του εμβρύου.
Την ικανοποιητική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα, για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών της ιδίας (κυρίως ασβεστίου, σιδήρου, φυλικού και φυτικών ινών για την αποφυγή δυσκοιλιότητας που ενέχεται να εμφανιστεί από τον 3 μήνα της κύησης και μετά.
Τον έλεγχο του σωματικού της βάρους.
Προς την κατεύθυνση αυτή, κατά μέσο όρο μια φυσιολογική αύξηση του βάρους κυμαίνεται στα 11 – 16 κιλά για μία γυναίκα η οποία ξεκινάει την κύηση με κάτω του φυσιολογικού σωματικό βάρος, 9 – 13 κιλά για μία φυσιολογικού βάρους γυναίκα και 8 – 12 κιλά για μία υπέρβαρη προ της κυήσεως. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η αύξηση του βάρους γίνεται κλιμακωτά και σταδιακά, με βάση και το ρυθμό αύξησης του εμβρύου. Ιδανικά μια έγκυος μπορεί και πρέπει να πάρει το 5 % του βάρους το πρώτο εξάμηνο και το υπόλοιπο 50 % το τελευταίο τρίμηνο. Εδώ γίνεται και το μεγάλο λάθος. Συνήθως, ιδιαιτέρως αν είναι και η πρώτη εγκυμοσύνη, μια γυναίκα μέχρι να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ξεκινάει να τρώει πολύ περισσότερο, απλά επειδή είναι έγκυος και για κάποιους πρέπει να τρώει για δύο. Το αποτέλεσμα είναι πριν καλά καλά κλείσουν οι πρώτοι τρεις μήνες να έχει πάρει όλα τα κιλά που πρέπει να πάρει το πρώτο εξάμηνο, που ξαναλέμε δεν πρέπει να είναι πάνω από 6 – 7 κιλά.
Χρειάζεται λοιπόν καλός προγραμματισμός, σωστό και ποιοτικό φαγητό και όχι απαραίτητα πολύ περισσότερο. Είναι σημαντικό για μία γυναίκα να κρατηθεί τους πρώτους 1 – 2 μήνες στα κιλά της και σταδιακά μέχρι και τον έκτο να μην πάρει πάνω από 6 – 7 κιλά. Το τελευταίο τρίμηνο είναι δεδομένο ότι λόγω και της απότομης και έντονης αύξησης του εμβρύου, των υγρών του σώματος κ.α. το βάρος θα αυξηθεί σίγουρα και με έντονους ρυθμούς.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr