Η αποφυγή ή ο περιορισμός της κατανάλωσης αβγού αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα που ακολουθούν άτομα με υπερχοληστερολαιμία.
Ωστόσο, θα λέγαμε πως είναι καιρός ο εν λόγω «μύθος» να καταρριφθεί, καθώς τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών δε φαίνεται να τον υποστηρίζουν.
Πιο συγκεκριμένα, αν και το αβγό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως η χοληστερόλη που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Αντίθετα, τα συστατικά που «ενοχοποιούνται» για την εμφάνιση υπερχοηστερολαιμίας, είναι τα κορεσμένα λιπαρά, που περιέχονται σε τρόφιμα όπως το κρέας, το βούτυρο και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά και τα trans λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε τηγανιτά τρόφιμα, φαγητά τύπου «fast food», σφολιάτες και προϊόντα ζύμης, καθώς και τυποποιημένα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.
Σε γενικές γραμμές, έχει φανεί πως η κατανάλωση έως και 6-7 αυγών ανά εβδομάδα δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σε υγιείς ενήλικες. Παράλληλα, άτομα με υπερχοληστερολαιμία δεν είναι απαραίτητο να αποφεύγουν την κατανάλωση αβγού, αλλά μπορούν να το εντάξουν στο εβδομαδιαίο τους μενού. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και πλήθος βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως βιταμίνες Α και D, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, βιοτίνη, φώσφορο, σελήνιο και ιώδιο.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr