Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από αυξημένες υποχρεώσεις και έλλειψη χρόνου, παράγοντες που έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας.
Τα τελευταία χρόνια, το fast food, η κατανάλωση δηλαδή έτοιμου-πρόχειρου φαγητού που δεν έχει παρασκευαστεί στο σπίτι, αποτελεί συχνά «εύκολη λύση», ενώ πολλές οικογένειες το επιλέγουν συστηματικά, αντικαθιστώντας μέρος των γευμάτων του εβδομαδιαίου τους μενού.
Πόσο «κατάλληλα» είναι όμως, τα γεύματα των ταχυφαγείων για τα παιδιά και πόσο συχνά θα πρέπει να τα καταναλώνουν;
Στην πραγματικότητα, το fast food συνδέεται με ένα σύνολο διατροφικών «κινδύνων» για τα παιδιά, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την τήρηση του μέτρου στην κατανάλωσή του. Ειδικότερα, τα τρόφιμα που προσφέρονται στα ταχυφαγεία αποτελούν στην πλειοψηφία τους επιλογές υψηλού ενεργειακού περιεχομένου, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. Έτσι, τα παιδιά είναι πιθανό να οδηγηθούν σε υπερ-πρόσληψη θερμίδων, η οποία σταδιακά μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους κι εμφάνιση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας. Εδώ, σημαντικό ρόλο παίζει και το μέγεθος της μερίδας, αφού οι μερίδες που παρέχουν τα εν λόγω εστιατόρια είναι συνήθως υπερβολικές, συμβάλλοντας στην περαιτέρω αύξηση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.
Επιπλέον, η κατανάλωση fast food, πέρα από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σωματικό βάρος των παιδιών, οδηγεί και σε αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων, αλατιού και ζάχαρης, συστατικών που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Από την άλλη, το γρήγορο-πρόχειρο φαγητό στερείται θρεπτικής αξίας, καθώς δεν προσφέρει στα παιδιά πολύτιμα συστατικά που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους και τη διατήρηση της υγείας τους. Αντίθετα, η συχνή κατανάλωσή του είναι πιθανό να αντικαταστήσει άλλα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της διατροφής τους.
Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση fast food από τα παιδιά δε θα πρέπει να «απαγορεύεται», αλλά να γίνεται σε ελεγχόμενη συχνότητα και ποσότητα. Σε γενικές γραμμές, θα ήταν καλό η συχνότητα κατανάλωσης να μην υπερβαίνει τις 2-3 φορές το μήνα και να εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr