Οι νεφροί αποτελούν την κύρια οδό απέκκρισης του καλίου. Σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο λόγω της ανεπαρκής λειτουργίας των νεφρών μπορεί να εμφανιστεί υπεκαλιαιμία, δηλαδή αύξηση των επιπέδων καλίου στο αίμα.
Η υπερκαλιαιμία είναι μια σοβαρή κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες οδηγώντας ακόμα και στο θάνατο.
Το κάλιο βρίσκεται σε μια πληθώρα τροφίμων με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος ο πλήρης αποκλεισμός του από τη διατροφή των ασθενών. Έτσι, τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο και να προτιμούν άλλα με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αυτού.
Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά όπως η μπανάνα, το δαμάσκηνο, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, το σύκο, το πεπόνι, το αβοκάντο, τα σέσκουλα, τα σπαράγγια, τα κολοκύθια, η πατάτα καθώς και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και το γάλα.
Επίσης, ο ασθενής θα μπορούσε να εφαρμόσει στρατηγικές για τη μείωσης της περιεκτικότητας των τροφίμων που καταναλώνει σε κάλιο.
Συγκεκριμένα θα μπορούσε:
Να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά αφού έχει αφαιρέσει τη φλούδα.
Να βράζει τα φαγητά αντί να τα μαγειρεύει στον ατμό, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.
Να αλλάζει το νερό 2 με 3 φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Να τοποθετεί τα λαχανικά και τις πατάτες στο νερό δυο ώρες πριν το μαγείρεμα.
Να αποφεύγει την κατανάλωση υποκατάστατων άλατος τα οποία περιέχουν κάλιο.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr