Τον τελευταίο καιρό, τα βούτυρα ή αλείμματα ξηρών καρπών έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή, ως «υγιεινές» εναλλακτικές έναντι άλλων συνηθισμένων προϊόντων, όπως η πραλίνα φουντουκιού ή οι μαρμελάδες.
Η αρχή έγινε με το ταχίνι, ένα εξαιρετικά θρεπτικό προϊόν που παράγεται από αλεσμένο σουσάμι και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, απαραίτητα αμινοξέα, καλά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία αλλά και πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών.
Σήμερα, κυκλοφορούν στην αγορά «βούτυρα» από πολλά διαφορετικά είδη ξηρών καρπών, όπως το κλασσικό φυστικοβούτυρο και άλλα, από αμύγδαλο, φιστίκι Αιγίνης, κάσιους κλπ. Τα εν λόγω προϊόντα καταναλώνονται συνήθως στο πρωινό γεύμα, αλλά και ως ενδιάμεσα σνακ μαζί με φρούτα ή γιαούρτι, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην παρασκευή γλυκών, αντί για άλλες «ανθυγιεινές» λιπαρές ύλες. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρουν όλα τα οφέλη των ξηρών καρπών.
Ωστόσο, η τακτική κατανάλωσή τους απαιτεί προσοχή, καθώς το θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι υψηλό και εύκολα μπορεί κανείς να «ξεφύγει» στην ποσότητα. Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται από άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, καθώς εάν «ξεφύγουν» στην ποσότητα είναι πολύ εύκολο να αυξήσουν σημαντικά το ενεργειακό περιεχόμενο του γεύματος.
Από την άλλη, οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουν και τις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης των εν λόγω προϊόντων, καθώς πολλά από αυτά είναι πιθανό να περιέχουν και «ανθυγιεινά» συστατικά, όπως ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ύλες, αλλά και λιπαρές ύλες, όπως φοινικέλαιο ή υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Συνεπώς, θα λέγαμε «ναι» στην επιλογή βουτύρων ξηρών καρπών, αλλά με μέτρο στην ποσότητα και προσοχή στο είδος των προϊόντων που επιλέγονται.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr