Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology, δείχνει πως η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει θετική επίδραση στην εντερική μικροχλωρίδα, γεγονός που συνδέεται με την υγεία του πεπτικού συστήματος και όχι μόνο.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 916 δίδυμες γυναίκες και συνέκριναν την επίδραση διαφορετικών τύπων αλκοολούχων ποτών στην εντερική μικροχλωρίδα και την υγεία γενικότερα.
Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελόντριες που κατανάλωναν κόκκινο κρασί είχαν περισσότερα είδη βακτηρίων στον εντερικό σωλήνα (το οποίο υποδηλώνει πιο «υγιή» εντερική μικροχλωρίδα), μικρότερη συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν άλλα αλκοολούχα ποτά. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε τα παραπάνω ευρήματα χρησιμοποιώντας δεδομένα και από άλλες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 3.000 εθελοντές.
Όπως αναφέρουν, η ευεργετική δράση του κρασιού πιθανότατα οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει. Ωστόσο, τονίζουν πως ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος και συνεπώς, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrtofis.gr