Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science Advances, δείχνει πως ακόμη και μια νύχτα αϋπνίας, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έκφραση γονιδίων και το μεταβολισμό, γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί τη συσχέτιση της χρόνιας έλλειψης ύπνου με την παχυσαρκία.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 15 ενήλικες φυσιολογικού σωματικού βάρους, από τους οποίους έλαβαν δείγματα υποδόριου λίπους και σκελετικού μυ, μετά από ολονύκτιο ύπνο διάρκειας 8 ωρών και μετά από μια νύχτα όπου παρέμειναν ξύπνιοι. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε αιμοληψία για τον προσδιορισμό διαφόρων μεταβολικών δεικτών.
Η ανάλυση των δειγμάτων λιπώδους και μυϊκού ιστού έδειξε πως η αϋπνία οδήγησε σε μεταβολές στη ρύθμιση της έκφρασης γονιδίων, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο «ενεργοποιούνται» ή «απενεργοποιούνται» τα γονίδια των κυττάρων. Ειδικότερα, μετά από τη νύχτα αϋπνίας παρατηρήθηκαν μεταβολές που υποδεικνύουν αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης λίπους στο λιπώδη ιστό και αντίστοιχα υψηλότερο μυϊκό καταβολισμό, καθώς και αλλαγές σε επίπεδα πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη ρύθμιση των επίπεδων γλυκόζης, γεγονός που μεταφράστηκε σε μειωμένη ευαισθησία στη γλυκόζη την επόμενη ημέρα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα παρέχουν πιθανές εξηγήσεις αναφορικά με τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η χρόνια έλλειψη ύπνου ενδεχομένως οδηγεί σε ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Κλείνοντας, σχολιάζουν ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να εξεταστεί κατά πόσο η αναπλήρωση του χαμένου ύπνου μπορεί να αναστείλει τις παρατηρούμενες μεταβολές.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr