Σύμφωνα με νέα εργαστηριακή μελέτη, που πραγματοποίησαν Αμερικανοί ερευνητές, φαίνεται πως η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ταχύτερη εξάπλωση της νόσου στους πνεύμονες.
Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cancer Research, οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια τρεις διαφορετικούς τύπους δίαιτας: δίαιτα εμπλουτισμένη με σουκρόζη (1), δίαιτα εμπλουτισμένη με φρουκτόζη (2) και δίαιτα-ελέγχου βασισμένη στο άμυλο (3). Ειδικότερα, οι ποσότητες σουκρόζης και φρουκτόζης που κατανάλωναν τα ποντίκια ήταν ανάλογες αυτών που καταναλώνονται σε μια Δυτικού-τύπου δίαιτα, που περιλαμβάνει αυξημένες ποσότητες απλών σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών και κόκκινου κρέατος και χαμηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης.
Συνολικά, παρατηρήθηκε πως τα ποντίκια που κατανάλωναν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε σουκρόζη, εμφάνισαν καρκίνο του μαστού σε μεγαλύτερο ποσοστό, συγκριτικά με εκείνα που κατανάλωναν δίαιτα βασισμένη στο άμυλο. Ειδικότερα, το ποσοστό εμφάνισης της νόσου διαμορφώθηκε στο 30% για τα ποντίκια που κατανάλωναν τη δίαιτα ελέγχου, έναντι 50-58% για την ομάδα που κατανάλωνε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε σουκρόζη.
Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως τα ποντίκια που κατανάλωναν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε σουκρόζη ή φρουκτόζη εμφάνισαν περισσότερους όγκους στους πνεύμονες, υποδηλώνοντας ότι η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης ενδεχομένως να επισπεύδει τη μετάσταση της νόσου.
Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, η ταυτοποίηση των παραγόντων κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, ενώ η παρούσα μελέτη προσφέρει περαιτέρω ενδείξεις ότι η διαιτητική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να παίζει ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr