Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αποτελεί ένα νόσημα με υψηλή συχνότητα εμφάνισης τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας.
Η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική και η διατροφή φαίνεται να είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες πρόληψης και θεραπείας. Προς την κατεύθυνση αυτή εδώ και πολλές δεκαετίες διερευνάται η σχέση συστατικών της διατροφής και των τροφίμων και ροφημάτων που καθημερινά καταναλώνουμε με το διαβήτη. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με σημαντική προστατευτική δράση έναντι του υψηλού σακχάρου.
Ο καφές αποτελεί το ρόφημα με την υψηλότερη κατανάλωση παγκοσμίως. Στη χώρα μας ένα ρόφημα με πολύ μεγάλη συχνότητα κατανάλωσης είναι ο στιγμιαίος καφές. Λόγω αυτής της κατανάλωσής έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες μελέτες που διερευνούν τη σχέση του καφέ με διάφορες μεταβολικές διεργασίες και νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, με τα ερευνητικά στοιχεία να έρχονται να πιστοποιήσουν μια προστατευτική δράση. Ενδεικτικά αναφέρουμε επιστημονική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Intestinal Medicine για μια μεγάλη μεταανάλυση των ερευνών που έχουν γίνει πάνω στη σχέση του καφέ (κανονικού και ντεκαφεινέ) με το διαβήτη τύπου ΙΙ.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς έδειξαν μια προστατευτική δράση της κατανάλωσης καφέ έναντι του διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε ότι για κάθε κούπα καφέ που καταναλώνουμε ο κίνδυνος για υψηλό σάκχαρο μειώνεται κατά 5 – 10 %. Το να πίνει κανείς 3 – 4 καφέδες την ημέρα σχετίστηκε με 25 % μικρότερο κίνδυνο για να εμφανίσει διαβήτη τύπου ΙΙ.
Από τότε ακόμη οχτώ επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει τα ίδια αποτελέσματα, ενώ δύο ακόμη πιο πρόσφατες μετααναλύσεις έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ μπορεί να μας βοηθήσει στο να προλάβουμε την εμφάνιση αυτού του σημαντικού προβλήματος υγείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μία ακόμη μεγάλη μετά-ανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτo επιστημονικό περιοδικό Nutrition Reviews.
Για τους σκοπούς αυτής της ανασκόπησης χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία και τα αποτελέσματα 29 επιστημονικών άρθρων και 30 μελετών, σε ένα δείγμα που έφτανε τα 1.200.000 άτομα, εκ των οποίων 53.018 έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Με βάση τα αποτελέσματα φάνηκε ότι τόσο ο κανονικός καφές όσο και ο decaf σχετίζονται αντίστροφα με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Η σχέση αυτή ήταν δοσοεξαρτώμενη. Όσο μεγαλύτερη ήταν η ημερήσια κατανάλωση καφέ τόσο μικρότερος ήταν και ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Για την ακρίβεια τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνεται μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη κατά 7 % (για τον κανονικό) και κατά 6 % για τον decaf. Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν οι πιθανοί μηχανισμοί που δικαιολογούν την προστατευτική αυτή δράση του καφέ έχουν να κάνουν με τη θερμογεννετική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση των συστατικών του, καθώς επίσης και με την επίδραση της καφεΐνης σε κυτταρικά σήματα ενεργοποίησης συγκεκριμένων υποδοχέων, διαδικασία που φαίνεται ότι συνδέεται αντίστροφα με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr