Πώς η διατροφή επηρεάζει τις ημικρανίες!

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν μια κρίση ημικρανίας, συμπεριλαμβανομένου του τι τρώμε και πίνουμε.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Έρευνας για την Ημικρανία , οι τροφές που προκαλούν την ημικρανία μπορούν να το κάνουν μόνο όταν συνδυάζονται με άλλα ερεθίσματα . Αλλά αυτός ο συνδυασμός είναι εξαιρετικά εξατομικευμένος, καθιστώντας την έρευνα δύσκολη.

Υπάρχουν κάποιες κοινές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σε επεισόδια ημικρανίας.

 

1. Καφεΐνη

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης και η απόσυρση από την καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ημικρανία ή πονοκεφάλους .

Αλλά σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία , η καφεΐνη μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να σταματήσουν οι επερχόμενες κρίσεις.

Μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από τον πονοκέφαλο με περιστασιακή χρήση.

Τα τρόφιμα και τα ποτά με καφεΐνη:

καφές

τσάι

σοκολάτα

2. Τεχνητά γλυκαντικά

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες . Αυτές είναι εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης που προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά για να προσθέσουν γλυκύτητα.

Αλλά αυτά τα γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία. Η ασπαρτάμη ειδικότερα θεωρείται ότι πυροδοτεί επεισόδια ημικρανίας.

 

3. Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ένα από τα πιο κοινά προϊόντα που πιστεύεται ότι προκαλεί ημικρανία.

Σύμφωνα με μια μελέτη, πάνω από το 35% των συμμετεχόντων με ημικρανία ανέφεραν ότι το αλκοόλ ήταν ένα από τα κοινά τους ερεθίσματα.

Ειδικά το κόκκινο κρασί αναφέρθηκε ως έναυσμα σε πάνω από το 77% των συμμετεχόντων που ανέφεραν το αλκοόλ ως έναυσμα.

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη πονοκεφάλων.

 

4. Σοκολάτα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας , η σοκολάτα θεωρείται ότι είναι το δεύτερο πιο κοινό έναυσμα για κρίσεις ημικρανίας μετά το αλκοόλ. Λένε ότι επηρεάζει περίπου το 22 τοις εκατό των ανθρώπων που εμφανίζουν ημικρανία.

Η σοκολάτα περιέχει τόσο καφεΐνη όσο και βήτα-φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους.

 

5. Τρόφιμα που περιέχουν MSG

Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) είναι ένα άλας νατρίου του γλουταμινικού οξέος, το οποίο υπάρχει φυσικά στο σώμα μας.

Το MSG βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα και υπάρχει ως πρόσθετο τροφίμων.

Θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση, αλλά ορισμένοι ερευνητές το συνδέουν με κρίσεις ημικρανίας.

Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας σημειώνει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια ημικρανίας στο 10 έως 15 τοις εκατό των ατόμων με ημικρανία.

 

6. Παστά κρέατα

Τα αλλαντικά όπως το ζαμπόν, το χοτ ντογκ και τα λουκάνικα – περιέχουν όλα συντηρητικά που ονομάζονται νιτρικά, τα οποία διατηρούν το χρώμα και τη γεύση.

Αυτές οι τροφές μπορούν να απελευθερώσουν νιτρικό οξείδιο στο αίμα, το οποίο πιστεύεται ότι διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν  ενδείξεις ότι το μονοξείδιο του αζώτου μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει στην ημικρανία.

 

7. Τυριά παλαιωμένα

Τα παλαιωμένα τυριά περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη. Δημιουργείται όταν η γήρανση ενός τροφίμου προκαλεί τη διάσπαση των πρωτεϊνών.

Όσο περισσότερο παλαιώνει το τυρί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η περιεκτικότητα σε τυραμίνη.

Η τυραμίνη είναι μια άλλη χημική ουσία που λέγεται ότι προκαλεί πονοκεφάλους και ημικρανία.

 

Τυριά  πλούσια σε τυραμίνη:

φέτα

μπλε τυρί

παρμεζάνα

8. Κατεψυγμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση κατεψυγμένων τροφίμων και ποτών όπως το παγωτό  μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους στο κεφάλι.

Είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους που γίνονται κρίσεις ημικρανίας εάν τρώτε κρύο φαγητό γρήγορα, μετά την άσκηση ή όταν έχετε υπερθερμανθεί.

 

9. Αλμυρές τροφές

Τα αλμυρά τρόφιμα – ειδικά τα αλμυρά επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν επιβλαβή συντηρητικά – μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία σε μερικούς ανθρώπους.

Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας πονοκεφάλους ή κρίσεις ημικρανίας.