Αν και η κατανάλωση καφεΐνης στα πλαίσια του μέτρου έχει πολλά οφέλη κυρίως στη πνευματική λειτουργία, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ωστόσο, την αφαίρεση της καφεΐνης από τη διατροφή τους, για διάφορους λόγους.
Με δεδομένο το γεγονός ότι μια από τις πιο συχνές πηγές καφεΐνης στην καθημερινότητά μας είναι ο καφές, πολλοί επιλέγουν τον καφέ χωρίς καφεΐνη. Από αυτούς όσοι είναι πιο παραδοσιακοί και αγαπούν τον ελληνικό καφέ ρωτάνε : Υπάρχει ελληνικός καφές χωρίς καφεΐνη; Είναι η διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης φυσική;
Η απάντηση κατ’ αρχήν στο ερώτημα αν υπάρχει decaf ελληνικός, είναι ότι φυσικά και υπάρχει. Μπορεί άνετα να καταναλωθεί από ομάδες ανθρώπων που αποφεύγουν την καφεΐνη, έχουν κάποια υπερευαισθησία στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, έχουν προβλήματα ύπνου, από θηλάζουσες ή εγκυμονούσες γυναίκες ή ακόμα και από άτομα που ακολουθούν ομοιοπαθητικές θεραπείες.
Όσον αφορά τη διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης από τον καφέ αυτή γίνεται με μια διαδικασία που λέγεται αποκαφεϊνοποίηση .Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης. Αν και όλες θεωρούνται ασφαλείς και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, αυτή που χρησιμοποιείται για τον ελληνικό καφέ είναι η πιο φυσική, καθώς γίνεται μόνο με τη χρήση νερού και λαμβάνει χώρα ως εξής : Οι κόκκοι του καφέ βυθίζονται σε νερό, οι πόροι τους ανοίγουν και η καφεΐνη που είναι από τη φύση της μια υδατοδιαλυτή ουσία, σιγά σιγά απομακρύνεται. Το διάλυμα που προκύπτει περνάει από ειδικά φίλτρα ώστε η καφεΐνη να απομακρυνθεί εντελώς και μάλιστα πριν το καβούρδισμα, έτσι ώστε να διατηρείται αναλλοίωτο το άρωμα και η γεύση του καφέ.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι πρόκειται για έναν απόλυτα φυσικό τρόπο απομάκρυνσης της καφεΐνης, ο οποίος δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα οργανοληπτικά αλλά και θρεπτικά χαρακτηριστικά του καφέ. Τα αντιοξειδωτικά του για παράδειγμα παραμένουν αναλλοίωτα. Για αυτό και πολλές επιστημονικές μελέτες πιστοποιούν ότι τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφείνέ παρέχουν οφέλη σε διάφορους τομείς της υγείας, όπως έναντι νοσημάτων του νευρικού συστήματος (νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον), του διαβήτη, των καρδιαγγειακών.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr