Μια δίαιτα απώλειας βάρους, βασίζεται στη μείωση της πρόσληψης τροφής και θερμίδων, με στόχο τη
δημιουργία ενεργειακού ελλείματος. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η μείωση του σωματικού βάρους και η σύσταση της δίαιτας που επιλέγει κανείς να εφαρμόσει, μπορεί να επιδράσουν θετικά ή αρνητικά στον οργανισμό.
Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος συνδέεται στενά με την πρόσληψη ενέργειας και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Έτσι, ο υποσιτισμός και η υιοθέτηση αυστηρών διαιτών με πολύ χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, με στόχο τη γρήγορη απώλεια βάρους, μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της ανοσολογικής απόκρισης, καθιστώντας το άτομο πιο ευάλωτο απέναντι σε λοιμώξεις. Από την άλλη, η υπερκατανάλωση «ανθυγιεινών» συστατικών όπως τα απλά σάκχαρα και τα «κακά» λιπαρά, καθώς και το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία, έχουν συσχετισθεί με εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Συνεπώς, μια δίαιτα απώλειας βάρους με ήπιο θερμιδικό περιορισμό, που εξασφαλίζει επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά ως προς τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Αντίθετα, οι αυστηρές και περιοριστικές δίαιτες που οδηγούν σε πολύ χαμηλή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών πιθανόν να «ρίξουν» το ανοσοποιητικό, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για την αποφυγή τους.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr