Η καλή λειτουργία του εντέρου αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τη διατήρηση της υγείας και την ποιότητα ζωής.
Είναι προφανές ότι οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται άρρηκτα με την υγεία του πεπτικού συστήματος, με ορισμένα θρεπτικά συστατικά να συμβάλλουν στη βελτίωση της εντερικής λειτουργίας και άλλα, να λειτουργούν επιβαρυντικά. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες κατηγορίες συστατικών ασκούν βοηθητική δράση:
Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να κατακρατούν νερό με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγαλύτερων σε όγκο και πιο μαλακών κοπράνων, που διέρχονται πιο εύκολα από το έντερο. Στις πλούσιες πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνονται τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Προβιοτικά: Πρόκειται για ζωντανούς μη παθογόνους μικρο-οργανισμούς που προάγουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του, ενώ παράλληλα, συμμετέχουν στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής. Φυσικές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλα.
Πρεβιοτικά: Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά των τροφίμων που δεν πέπτονται από τον οργανισμό και λειτουργούν ως «τροφή» για τα προβιοτικά, δηλαδή συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου. Περιέχονται σε τρόφιμα όπως οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, τα πράσα, τα κρεμμύδια, οι ντομάτες, το σκόρδο, η μπανάνα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κριθάρι, η σίκαλη, το γιαούρτι και το κεφίρ.
Νερό: Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι βασικός παράγοντας για την καλή λειτουργία του εντέρου και απαραίτητη ώστε να ασκήσουν οι φυτικές ίνες την ευεργετική τους δράση.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr