Σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ροφημάτων που απευθύνονται σε παιδιά, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς.
Σε αυτά, περιλαμβάνονται τόσο οι συνήθεις «ανθυγιεινοί» ύποπτοι, όπως πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα, κέικ, σοκολάτες, αναψυκτικά και άλλα αλμυρά και γλυκά σνακ, καθώς και πολλές επιλογές που θεωρούνται από τους γονείς θρεπτικές, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται καθημερινά από τα παιδιά.
Κατά πόσο όμως είναι όντως τόσο θρεπτικά ορισμένα «παιδικά» τρόφιμα; Μήπως τελικά χρειάζεται μια δεύτερη και πιο προσεκτική ματιά πριν τα βάλετε στο καλάθι σας;
Παρακάτω θα δείτε τέσσερις κατηγορίες τροφίμων και ροφημάτων για παιδιά, στις οποίες θα πρέπει να δίνετε λίγη παραπάνω προσοχή. Γιατί, αν και μια παιδική, χρωματιστή συσκευασία με αγαπημένους ήρωες και φιγούρες σίγουρα μπορεί να «ξεγελάσει» τα παιδιά, εσείς θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι τους προσφέρετε το καλύτερο δυνατό για την ανάπτυξη και την υγεία τους.
Δημητριακά πρωινού – μπάρες δημητριακών: Τα επεξεργασμένα «παιδικά» δημητριακά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης. Μάλιστα, εκτιμάται ότι συνεισφέρουν περίπου κατά 10% στη συνολική πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων από τα παιδιά. Προτιμήστε λιγότερο επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, δημητριακά ολικής άλεσης χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σοκολάτας, στα οποία μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα φρούτα, σταφίδες, κομματάκια ξερών φρούτων ή λίγο μέλι, εάν θέλετε να γίνουν πιο ελκυστικά για τα παιδιά.
Γιαούρτια: Τα περισσότερα προϊόντα γιαουρτιού που απευθύνονται σε παιδιά, περιέχουν χυμούς φρούτων, σκόνη μπισκότου, ζάχαρη, γλυκαντικές ύλες και συνήθως ένα ξεχωριστό τμήμα με σοκολατένια δημητριακά, που συνολικά προσφέρουν αυξημένα ποσά ζάχαρης και θερμίδων. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά «παιδικών» γιαουρτιών, ώστε να επιλέξετε τα προϊόντα που έχουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα πρόσθετων σακχάρων.
Χυμοί – φρουτοποτά: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι χυμοί αποτελούν ένα γρήγορο κι εύκολα αποδεκτό από τα παιδιά τρόπο, προκειμένου να καταναλώσουν φρούτα και να προσλάβουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, τόσο οι έτοιμοι όσο και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων, ακόμη κι αν δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, αποδίδουν αναλογικά περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με ένα ολόκληρο φρούτο, ενώ παράλληλα περιορίζουν την πρόσληψη φυτικών ινών, μειώνοντας το αίσθημα κορεσμού και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης δυσκοιλιότητας.
Σοκολατούχο γάλα: Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα παιδιά αρνούνται να καταναλώσουν λευκό γάλα, με αποτέλεσμα οι γονείς να καταφεύγουν στο σοκολατούχο, ώστε να μην τους στερήσουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος. Βέβαια, στα έτοιμα σοκολατούχα γάλατα του εμπορίου, περιλαμβάνονται και υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή γλυκαντικών υλών και κορεσμένων λιπαρών. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να επιλέγετε λευκό γάλα, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε εσείς κακάο σε ελεγχόμενη ποσότητα.
Επομένως, την επόμενη φορά που θα πάτε στο σουπερμάρκετ, ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να πραγματοποιήσετε όσο το δυνατόν πιο υγιεινές επιλογές. Θυμηθείτε πως όταν το ποσοστό της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης που καλύπτει η προτεινόμενη μερίδα του τροφίμου είναι χαμηλότερο του 5%, θεωρείται πως έχει χαμηλή περιεκτικότητα στο εν λόγω συστατικό, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 20% υποδηλώνει υψηλή περιεκτικότητα.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr