Υλικά
(Για 4 άτομα)
8 τεμάχια φρέσκιες ή κατεψυγμένες αγκινάρες
2/3 του φλιτζανιού πλιγούρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Χυμός από 2 λεμόνια
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζετε το πλιγούρι σε κρύο νερό για μία ώρα περίπου για να μαλακώσει. Το στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και το κρατάτε σε θερμοκρασία δωματίου. Καθαρίζετε τις αγκινάρες (αν είναι φρέσκιες) και τις βάζετε σε ένα μπολ με νερό, αφού τις τρίψετε με το χυμό του ενός λεμονιού. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σοτάρετε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μελώσει το κρεμμύδι και προσθέτετε το καρότο. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και το καρότο. Προσθέτετε τις αγκινάρες και νερό (τόσο όσο χρειάζεται για να τις σκεπάζει). Μόλις είναι έτοιμες οι αγκινάρες προσθέτετε το άλλο λεμόνι σιγά σιγά ώστε να φέρετε την οξύτητα που θέλετε. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι. Στη συνέχεια, αφαιρείτε τις αγκινάρες από το ζωμό τους και χτυπάτε το ζωμό στο μπλέντερ. Σερβίρετε το πλιγούρι σε τέσσερα βαθιά πιάτα και βάζετε από δύο μερίδες αγκινάρες σε κάθε μερίδα. Περιχύνετε με τη σάλτσα από τις αγκινάρες.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr