Μια πίτα ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Ε, μια ισχυρά αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία σχετίζεται με την καλύτερη υγεία της καρδιάς αλλά και την ομορφιά και την αντιγήρανση.
Γενικότερα, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά λόγω και της σταφίδας και της καρυδόψιχα και του ελαιολάδου, ενώ παράλληλα είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας και πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών.
Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
2 κιλά κολοκυθάκια
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
½ φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
½ φλιτζάνι κουκουνάρια
1 χούφτα τριμμένη φρυγανιά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κανέλα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Τρίβετε τα κολοκυθάκια και τα αφήνετε σε ένα σουρωτήρι από το προηγούμενο βράδυ να στραγγίξουν τα υγρά τους. Την επομένη τα στύβετε καλά και τα σοτάρετε σε μια κατσαρόλα μαζί τη μισή ποσότητα λαδιού μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους. Στη συνέχεια, προσθέτετε τις σταφίδες, την καρυδόψιχα και τα κουκουνάρια. Τα ανακατεύετε και τα κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε την κανέλα, την τριμμένη φρυγανιά, το σιμιγδάλι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά και το μίγμα είναι έτοιμο. Στρώνετε σε λαδωμένο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας τα οποία έχετε λαδώσει καλά. Αδειάζετε πάνω τους το μίγμα και το στρώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης έχετε λαδώσει. Κόβετε τα περισσεύματα των επάνω φύλλων, βρέχετε την επιφάνεια της πίτας, χαράζετε κομμάτια και την ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μιάμισι ώρα περίπου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr