Πίτα κολοκυθιού με αφράτο σπιτικό φύλλο

Υλικά για τη ζύμη

1 ποτήρι νερό

1/3 ποτηριού ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για τη γέμιση

500γρ. κολοκυθάκια

300 γρ τυρί φέτα χαμηλών λιπαρών

100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

2 αυγά

1 γιαούρτι στραγγιστό χαμηλών λιπαρών

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

Προαιρετικά λίγες νιφάδες βρώμης

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε το νερό με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τόσο αλεύρι, όσο να σχηματιστεί μια αφράτη ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένα. Τα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το οποία προηγουμένως τα έχουμε περάσει από τον χονδρό τρίφτη. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε τα κολοκυθάκια για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αφυδατωθούν τα υγρά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά, το γιαούρτι, το δυόσμο και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Αν το μίγμα μας έχει ακόμη αρκετά υγρά, τότε προσθέτουμε νιφάδες βρώμης για να τραβήξουν τα υγρά.

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί. Ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο με τα 2/3 περίπου της ζύμης και το τοποθετούμε στο ταψί έτσι ώστε να καλυφθεί ο πυθμένας και τα πλαϊνά τοιχώματα. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα της γέμισης και το απλώνουμε να πάει σε όλες τις πλευρές. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω. Γυρίζουμε τη ζύμη που βρίσκετε στα τοιχώματα έτσι ώστε να καλύψει την άκρη του επάνω φύλλου της πίτας και κόβουμε τα σημεία όπου υπάρχει πολύ φύλλο που περισσεύει. Λαδώνουμε την πίτα με ένα πινέλο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ροδαλό χρώμα.

 

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr