Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένας σημαντικός παράγοντας για νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων μας.
Πολλοί είναι εκείνοι που ρωτούν «πότε πρέπει να προσέχω περισσότερο τη διατροφή μου για να μην ανεβάσω υψηλή χοληστερίνη;».
Η απάντηση φυσικά είναι ότι όλοι, από την παιδική κιόλας ηλικία, θα πρέπει να έχουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης, αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής αλέσεως, πουλερικών και ψαριού, οσπρίων, ξηρών καρπών κ.α.. Ωστόσο, υπάρχουν σίγουρα ομάδες όπως λέμε υψηλού κινδύνου, που πρέπει να προσέχουν περισσότερο.
Αυτές είναι :
– Άτομα με ιστορικό υψηλής χοληστερίνης ή σακχάρου
– Άτομα με κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα
– Άτομα με χειρουργείο που σχετίζεται με την καρδιά τους
– Άτομα με κληρονομικότητα και οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερίνης.
Γενικότερα όμως οι άνδρες μετά τα 35 έτη και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαιτέρως αν έχουν και λίπος στην κοιλιά , θα πρέπει να ασχολούνται πιο συστηματικά με τη διατροφή τους, να χάσουν βάρους αν αυτό είναι αυξημένο και να προσέχουν τι τρώνε και τι πίνουν.
Αν μάλιστα έχουν ήδη μια υψηλή χοληστερίνη είναι απαραίτητο να μιλήσουν με το γιατρό τους για να τους κατευθύνει φαρμακευτικά και με κάποιο διαιτολόγο, για να τους προσαρμόσει μια κατάλληλη διατροφή.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr