Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια νόσος των οστών, που χαρακτηρίζεται από αυξημένο ρυθμό απώλειας οστικής μάζας, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της οστικής πυκνότητας και την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καταγμάτων. Όπως ισχύει για τα περισσότερα χρόνια νοσήματα, οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι πολλοί και διακρίνονται σε τροποποιήσιμους και μη-τροποποιήσιμους. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου, ώστε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, τουλάχιστον όσον αφορά στους τροποποιήσιμους παράγοντες.
Ξεκινώντας από τους μη-τροποποιήσιμους παράγοντες, οι οποίοι δεν επιδέχονται παρέμβασης, αυτοί περιλαμβάνουν την ηλικία, καθώς η οστεοπόρωση εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε ηλικιωμένα άτομα, το φύλο, με τις γυναίκες να είναι περισσότερο ευάλωτες, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, και η κληρονομικότητα. Επιπλέον, η μακροχρόνια λήψη κάποιων φαρμάκων, όπως για παράδειγμα η κορτιζόνη, και ορισμένα χρόνια νοσήματα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Από την άλλη, η επιστημονική βιβλιογραφία έχει δείξει ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τόσο την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης όσο και την εξέλιξή της. Πιο συγκεκριμένα, το κάπνισμα, η σωματική αδράνεια, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, το πολύ χαμηλό αλλά και το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.
Τέλος, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες, καθώς το ασβέστιο και η βιταμίνη D αποτελούν τα πλέον απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την προστασία της σκελετικής υγείας και συνεπώς θα πρέπει να προσλαμβάνονται σε επαρκή ποσότητα σε όλες τις ηλικίες, ενώ πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η αποφυγή της υπερκατανάλωσης νατρίου μπορεί να δράσουν προστατευτικά.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr