Η υπογονιμότητα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει περίπου το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας. Μεταξύ αυτών, η ανδρική υπογονιμότητα φαίνεται ότι ευθύνεται σε ποσοστό 25%.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από τη διερεύνηση παραγόντων που συνδέονται με τη γονιμότητα των ανδρών, με όλο και περισσότερες μελέτες να δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.
Έτσι, αν και τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ώστε να προκύψουν συγκεκριμένες συστάσεις, οι ειδικοί έχουν αρχίσει να ταυτοποιούν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν την ανδρική γονιμότητα και άλλα, που φαίνεται ότι δρουν επιβαρυντικά. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά, που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά, καθώς το σπέρμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο απέναντι στη δράση των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, σημαντική φαίνεται να είναι και η επαρκής πρόσληψη συστατικών που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του DNA και την κυτταρική διαίρεση, όπως το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες Β6 και Β12.
Από την άλλη, η σύσταση του λίπους της διατροφής μπορεί να επηρεάσει δείκτες που σχετίζονται με την ποιότητα του σπέρματος. Ειδικότερα, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα πιθανόν να ασκούν ευεργετική δράση, καθώς η κυτταρική μεμβράνη του σπέρματος είναι πλούσια σε αυτά, ενώ τα κορεσμένα και trans λιπαρά έχουν συσχετισθεί αρνητικά με την ποιότητα του σπέρματος.
Τέλος, ένα ακόμη θρεπτικό συστατικό που σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα μπορεί να ενισχύσει την ανδρική γονιμότητα, είναι ο ψευδάργυρος, που περιέχεται σε τρόφιμα όπως τα θαλασσινά, και ιδιαίτερα τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το αβγό, ορισμένα όσπρια και ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr