Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Breast Cancer Research and Treatment, δείχνει πως η κατανάλωση τροφίμων όπως τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι και τα προϊόντα σόγιας μπορεί να συμβάλλουν στον περιορισμό των μακροχρόνιων παρενεργειών της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Ωστόσο, παρά την υψηλή συχνότητα εμφάνισής του, τα ποσοστά επιβίωσης έχουν αυξηθεί, καθώς σχεδόν το 90% των γυναικών με καρκίνο του μαστού επιβιώνει για τουλάχιστον 5 έτη, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας μειώνονται σταδιακά. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις ακτινοθεραπείες και τις χημειοθεραπείες που εφαρμόζονται, οι οποίες ωστόσο έχουν αρκετές παρενέργειες.
Οι περισσότερες παρενέργειες εξαφανίζονται μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, αλλά υπάρχουν και ορισμένες που παραμένουν για μήνες ή και χρόνια, όπως για παράδειγμα η κόπωση και η πρόωρη εμμηνόπαυση, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των γυναικών.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 365 γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού κατά το διάστημα 2006-2012 και είχαν ολοκληρώσει την αρχική θεραπεία της νόσου. Οι παρενέργειες και οι διατροφικές συνήθειες αξιολογήθηκαν μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Οι συχνότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν τα προ-εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η κόπωση, η τριχόπτωση και τα προβλήματα μνήμης.
Συνολικά, φάνηκε πως οι γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση σόγιας είχαν 49% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης προ-εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και 57% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κόπωσης. Αντίστοιχα, η υψηλή κατανάλωση κραμβοειδών λαχανικών συσχετίσθηκε με 50% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης προ-εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τόσο η σόγια όσο και τα κραμβοειδή λαχανικά περιέχουν συστατικά που θα μπορούσαν να προσφέρουν οφέλη σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση σόγιας δε θα πρέπει να αυξηθεί από τον εν λόγω πληθυσμό γυναικών μέχρι να προκύψουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, καθώς υπάρχουν και μελέτες που έχουν δείξει ότι η σόγια ενδεχομένως αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr