Όταν η συζήτηση φτάνει στο πέος, η σκληρότητα, το μέγεθος και η μορφή του, είναι τα κύρια θέματα.
Όλοι οι άνδρες θα ήθελαν το πέος τους να έχει ικανή σκληρότητα και μορφή για μία ικανοποιητική, όσο και ανώδυνη σε$ουαλική επαφή, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύντροφο του.
Η νόσος PEYRONIE είναι μία σχετικά σπάνια ασθένεια, η οποία προκαλεί παραμόρφωση – στροφή – του πέους, συνήθως κοιλιακά, συχνά τόσο μεγάλη, που να καθιστά αδύνατη την ερωτική επαφή. Ταυτόχρονα ο άνδρας συχνά αναφέρει πόνο, συχνά πολύ έντονο, κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής και, όχι σπάνια, δυσκολία στη στύση. Ουσιαστικά πρόκειται για καταστροφή και αποτιτάνωση των σηραγγωδών σωμάτων, του βασικού, δηλαδή, τμήματος του στυτικού μηχανισμού.
Το αποτέλεσμα είναι μία δύσκολη, εάν όχι αδύνατη ερωτική επαφή και σε κάθε περίπτωση επώδυνη και για τους δύο συντρόφους, αφού η παραμόρφωση στο πέος προκαλεί πόνο κατά τη διείσδυση και στη σύντροφο. Η παραμόρφωση του πέους δεν είναι φυσιολογική και σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με την ηλικία του άνδρα. Το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, αφού το νόσημα εμφανίζεται κυρίως μετά τα 50, που σε καμία περίπτωση δεν ορίζεται σαν τρίτη ηλικία, εάν μπορεί να ορισθεί κάτι τέτοιο γενικά. Αξίζει να τονιστεί και πάλι, ότι πρόκειται για νόσημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Οι αιτίες
Όπως εξηγεί ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός, ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών: «Συχνά οι άνδρες που εμφανίζουν νόσο PEYRONIE αναφέρουν τραυματισμό στο παρελθόν. Τραυματισμό του πέους, ο οποίος προκαλείται κατά τη σε$ουαλική επαφή. Δεν είναι απαραίτητο να έχει συμβεί ένας μεγάλος τραυματισμός, ένα κάταγμα πέους όπως λέγεται. Σήμερα γνωρίζουμε ότι και μικρότεροι τραυματισμοί, που δεν γίνονται αντιληπτοί από τον άνδρα, μπορούν σε βάθος χρόνου να προκαλέσουν τη στροφή αυτή του πέους».
Αυτό, όμως, είναι μία από τις αιτίες που είναι δυνατό να προκαλέσουν το πρόβλημα. Νοσήματα του προστάτη, φλεγμονές ακόμη και συστηματικά νοσήματα, προβλήματα, δηλαδή, σε άλλο όργανο, μακριά από το πέος, μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο πρόβλημα. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό να βρεθεί η αιτία του προβλήματος. Είναι, επίσης, σημαντικό να διαφοροποιηθεί η νόσος από τη συγγενή στροφή του πέους, πρόβλημα με το οποίο έχει γεννηθεί ένας άνδρας και το συνειδητοποιεί ουσιαστικά από την έναρξη της ερωτικής του ζωής.
Η αντιμετώπιση
«Ανεξάρτητα από την αιτιολογία του, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ενοχλητικό» υπογραμμίζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης. Όχι μόνο σε όρους ιατρικούς, πόνος, δυσκολία στύσης, παραμόρφωση αλλά και σε όρους σχέσεων του ζευγαριού. Δεν είναι σπάνιο το ζευγάρι να αναφέρει σοβαρά προβλήματα στη σχέση του, εξαιτίας της αδυναμίας για ερωτική επαφή και ό,τι άλλο μπορεί να επιφέρει κάτι τέτοιο.
Όταν ένας άνδρας παρουσιάζει το νόσημα αυτό, ο πόνος, η δυσκολία στη στύση και η παραμόρφωση του πέους είναι οι προτεραιότητες στην αντιμετώπιση του νοσήματος, με αυτή ακριβώς τη σειρά. Φαρμακευτική θεραπεία στη νόσο PEYRONIE δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Το χειρουργείο αποτελεί τη μοναδική λύση. Είναι, ουσιαστικά, η αφαίρεση της πλάκας, η τοποθέτηση μοσχεύματος κι ο ευθειασμός του πέους».
Το χειρουργείο είναι απλό, στα χέρια των ειδικών. Γίνεται, το πολύ, μέσα σε μισή ώρα και ο ασθενής φεύγει τις επόμενες ώρες από το νοσοκομείο.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr