Υλικά
2 φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3 φλιτζάνι αλεύρι χωριάτικο
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή περίπου 30 γρ νωπή
1 φλιτζάνι ροδέλες πράσινης ελιάς
1 φλιτζάνι πασατέμπο ψίχα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι νερό (τόσο ώστε να αντέχουμε να βάλουμε μέσα το χέρι μας). Λιώνουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, μία κουταλιά αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Περιμένουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα το καταλάβετε μόλις αρχίσει και βγάζει φουσκαλίτσες στην επιφάνειά της. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (επίσης ζεσταμένο ελαφρά), το ελαιόλαδο, το αλάτι, τις ελιές, τα 2/3 από τον πασατέμπο και το αλεύρι. Ζυμώνουμε να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Πλάθουμε ένα καρβέλι ψωμί. Απλώνουμε στον πάγκο τον υπόλοιπο πασατέμπο και ρολάρουμε το ψωμί μας πάνω σε αυτό για να κολλήσει εξωτερικά. Εναλλακτικά, πασπαλίζουμε το ψωμί μας από πάνω με τον υπόλοιπο πασατέμπο. Τοποθετούμε το ψωμί μας σε ένα ταψί, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και με ένα πάπλωμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (χωρίς να προθερμάνουμε το φούρνο) μέχρι να πάρει το χρώμα που επιθυμούμε. Η συνταγή αυτή γίνεται και σε αρτοπαρασκευαστή, αλλά εκεί ρίχνουμε τα υλικά με τη σειρά που είναι γραμμένα, αφήνοντας τελευταία τη μαγιά, ώστε να μη βραχεί από τα υγρά υλικά. Τις ελιές και τον πασατέμπο τα ρίχνουμε μετά το πρώτο φούσκωμα της ζύμης, με τον ειδικό ήχο που βγάζει ο αρτοπαρασκευαστής.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr