Ελπίδες ότι στο μέλλον η διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον θα γίνεται ταχύτερα και καλύτερα δίνει ένα αιματολογικό τεστ, που δοκιμάστηκε στο πλαίσιο πειράματος.
Αν και το έκαναν λίγοι άνθρωποι, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Η νόσος Πάρκινσον προσβάλλει περίπου 25.000 ανθρώπους στην Ελλάδα και το 4% από αυτούς την εμφανίζει πριν από την ηλικία των 50 ετών. Το κύριο σύμπτωμά της είναι η επιβράδυνση των κινήσεων, ενώ δύο στους τρεις ασθενείς εκδηλώνουν και τρόμο (το γνωστό τρέμουλο). Πρόκειται για σοβαρή νευροεκφυλιστική ασθένεια και είναι καίριας σημασίας να διαγνωστεί το νωρίτερο δυνατό.
Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο στον κόσμο τεστ αίματος για έγκαιρη διάγνωση της νόσου, το οποίο ανιχνεύει τον αφύσικο ενεργειακό μεταβολισμό στα μιτοχόνδρια των κυττάρων στο αίμα των ασθενών. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Φίσερ, δοκίμασαν με επιτυχία το τεστ σε μια μικρή ομάδα 38 ανθρώπων (29 ασθενείς και 9 υγιείς). Και παρόλο που τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής δεν έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι αποτελεσματικό. Αν, μάλιστα, βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, το τεστ θα είναι διαθέσιμο στο κοινό σε περίπου πέντε χρόνια.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr