Πασχαλινό τσουρέκι με μαστίχα

Φτιάξτε το δικό σας τσουρέκι, με αγνά σπιτικά υλικά και πιο οικονομικά.

Υλικά
100γρ μαγιά νωπή
350γρ μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
400γρ ζάχαρη
200γρ γάλα χαμηλών λιπαρών
5 αυγά
1 φακελάκι μαχλέπι
6 κόκκους μαστίχα πολτοποιημένη
1 κιλό και μια χούφτα αλεύρι για τσουρέκι
1 αυγό για άλειμμα

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε πολύ λίγο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο λίγο αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε ένα χυλό, τον οποίο αφήνουμε να φουσκώσει. Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και το προσθέτουμε στη φουσκωμένη μαγιά. Ανακατεύουμε τη μαγιά με τα αυγά και τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα και το αλεύρι λίγο λίγο και εναλλάξ με τη λιωμένη μαργαρίνη. Η ζύμη θα γίνει πολύ αφράτη, αλλά δεν θα πρέπει να προσθέσουμε αλεύρι. Επίσης προσέχουμε να κρατήσουμε στην άκρη ½ φλιτζάνι από τη λιωμένη μαργαρίνη ώστε όταν ξαναζυμώσουμε τη ζύμη να ξεκολλήσουμε με μαργαρίνη τη ζύμη από τα χέρια μας και όχι με αλεύρι. Πλάθουμε τσουρέκια σε ότι σχήμα και μέγεθος θέλουμε (απλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η ζύμη θα διπλασιαστεί σε μέγεθος. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, αφού προηγουμένως έχουμε αλείψει χτυπημένο αυγό σε όλη την επιφάνειά τους με ένα πινέλο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr