Παραδοσιακά γεμιστά

Υλικά
5 μέτριες ντομάτες και 5 στρογγυλές πιπεριές (πολύχρωμες)
3/4 φλιτζάνι (περίπου) ρύζι γλασέ
1 μέτριο κολοκύθι
1 μικρή μελιτζάνα

½ φλιτζάνι μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένο
3 μέτριες πατάτες
½ πιπεριά
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές. Κόβουμε κάθετα την κάθε πιπεριά στο επάνω μέρος της κοντά στο κοτσάνι και κρατάμε το κομμάτι που κόψαμε για καπάκι. Αδειάζουμε την πιπεριά από τα σπόρια και ρίχνουμε στο εσωτερικό της λίγο αλάτι. Κάνουμε το ίδιο με τις ντομάτες (δηλ. κόβουμε ένα καπάκι) αλλά όχι από την πλευρά που είναι το κοτσάνι, αλλά από την αντίθετη πλευρά. Με ένα κουτάλι, ή με το ειδικό μηχάνημα αδειάζουμε σιγά σιγά την ντομάτα από τη σάρκα της προσέχοντας να μην τρυπήσουμε το φλούδι και στο τέλος αλατίζουμε το εσωτερικό της. Το υλικό της ντομάτας που αδειάσαμε το ψιλοκόβουμε και το κρατάμε στην άκρη. Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε το κολοκύθι, τη μελιτζάνα (χωρίς το φλούδι), το μαϊντανό, το δυόσμο, τη μία πατάτα, την πιπεριά και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον πελτέ, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στο τέλος ρίχνουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά το μίγμα μας. Υπολογίζουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας για κάθε γεμιστό, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρειαστούμε 10 κουταλιές της σούπας ρύζι. Στη συνέχεια, με ένα κουτάλι της σούπας γεμίζουμε ένα ένα τις ντομάτες και τις πιπεριές. Τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις άλλες δύο πατάτες, τις αλατωπιπερώνουμε και τις αραδειάζουμε και αυτές στο ταψί με τα γεμιστά. Προσθέτουμε περίπου 1/2 ποτήρι νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr