Η πίεση σχετικά με την κατανάλωση φαγητού αποτελεί μια πρακτική που χρησιμοποιείται από πολλούς γονείς, με στόχο είτε την κατανάλωση ενός νέου τροφίμου από τα παιδιά ή το «άδειασμα» του πιάτου τους.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια συμπεριφορά που, αν και βραχυπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, μελλοντικά, είναι πιθανό να επιδράσει αρνητικά στη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού, γεγονός που υποστηρίζεται και από επιστημονικές μελέτες.
Ειδικότερα, έχει φανεί πως η άσκηση πίεσης σε ένα παιδί, προκειμένου να δοκιμάσει ή να καταναλώσει κάποιο τρόφιμο ενώ δεν το επιθυμεί, όχι μόνο δε διευκολύνει την αποδοχή του, αλλά αντίθετα μπορεί να οδηγήσει τελικά στον αποκλεισμό του από το διαιτολόγιό του. Από την άλλη, ένα παιδί που πιέζεται συχνά να αδειάσει το πιάτο του, δε μαθαίνει να αντιλαμβάνεται σωστά το αίσθημα κορεσμού, γεγονός που δυσκολεύει τον έλεγχο πρόσληψης τροφής, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.
Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν πως με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά είναι πιθανό να συνδέσουν το φαγητό και την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων με αρνητικά συναισθήματα, διαμορφώνοντας έτσι λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές και υιοθετώντας «ανθυγιεινές» συνήθειες.
Επομένως, θυμηθείτε πως η δική σας ευθύνη είναι να προσφέρετε υγιεινές και ισορροπημένες επιλογές στα κυρίως γεύματα και τα ενδιάμεσα σνακ. Από εκεί και πέρα, το παιδί σας είναι εκείνο που θα αποφασίσει τι θα καταναλώσει από αυτά που του προσφέρετε και σε τι ποσότητα, μαθαίνοντας να διαχειρίζεται σωστά το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και αποκτώντας μια διατροφική συμπεριφορά που θα του προσφέρει πολλαπλά οφέλη.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr