Είναι γνωστό πως οι ξηροί καρποί αποτελούν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς προσφέρουν πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες,
μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, νιασίνη, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κάλιο και χαλκό. Έτσι, και στην περίπτωση των παιδιών, μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή επιλογή, αυξάνοντας παράλληλα την ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνουν, ώστε να μη βαριούνται.
Ειδικότερα, μπορούν να συνδυαστούν με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, γιαούρτι και δημητριακά, δημιουργώντας ένα θρεπτικό και υγιεινό ενδιάμεσο σνακ. Επιπλέον, μπορούν να προστεθούν αλεσμένα ή σε μορφή πάστας σε σπιτικά γλυκά, αντικαθιστώντας άλλες λιγότερο «υγιεινές» λιπαρές ύλες.
Αναφορικά με το χρόνο εισαγωγής των ξηρών καρπών στο διαιτολόγιο των παιδιών, αν και μέχρι τώρα η καθυστέρηση της κατανάλωσής τους συστηνόταν ως προληπτικό μέτρο έναντι του κινδύνου εμφάνισης αλλεργιών, η επιστημονική βιβλιογραφία δε φαίνεται να επιβεβαιώνει την εν λόγω πρακτική. Αντίθετα, έχει φανεί πως η καθυστερημένη εισαγωγή των ξηρών καρπών μπορεί τελικά να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης.
Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια ή το βρέφος έχει ήδη εμφανίσει κάποια αλλεργία, η κατανάλωση ξηρών καρπών θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση του παιδιάτρου. Επιπλέον, δε συστήνεται η προσφορά ολόκληρων ξηρών καρπών σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού. Τέλος, είναι σημαντικό να δίνεται προσοχή και στην ποσότητα κατανάλωσης ξηρών καρπών, αφού το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη των παιδιών.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr