Η έξοδος για φαγητό αποτελεί μια ευχάριστη κοινωνική δραστηριότητα, την οποία όμως πολλοί γονείς αποφεύγουν, φοβούμενοι ότι
το παιδί τους θα καταναλώσει κυρίως ανθυγιεινά τρόφιμα, «παραμερίζοντας» τις συνήθειες που με κόπο προσπαθούν να εδραιώσουν στο σπίτι.
Ωστόσο, το φαγητό εκτός σπιτιού μαζί με το παιδί σας δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι απαγορευτικό. Αντιθέτως, μπορεί να αποτελέσει μια εποικοδομητική δραστηριότητα που θα σας δώσει τη δυνατότητα να μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο μαζί του αλλά και να το «εκπαιδεύσετε» σε θέματα που αφορούν τις διατροφικές του επιλογές, τις κοινωνικές του δεξιότητες και τους κανόνες συμπεριφοράς.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιείτε πιο υγιεινές επιλογές όταν βγαίνετε για φαγητό με το παιδί σας:
Προτιμήστε εστιατόρια που έχετε ήδη επισκεφθεί εσείς και γνωρίζετε το είδος των φαγητών που σερβίρουν.
Ξεκινήστε το γεύμα με σαλάτα και ζητήστε να σας φέρουν ξεχωριστά το ντρέσινγκ ώστε να ελέγξετε την ποσότητα που θα καταναλώσει το παιδί σας.
Αποφύγετε ορεκτικά που μπορεί να «φορτώσουν» το παιδί σας με περιττές θερμίδες και να του «κόψουν» την όρεξη για το κυρίως πιάτο.
Ζητήστε να σας σερβίρουν το ψωμί μαζί με το φαγητό, ώστε να αποφύγετε την υπερκατανάλωσή του.
Επιλέξτε πιάτα ψητά, σχάρας ή κατσαρόλας και αποφύγετε τηγανιτά, παναρισμένα φαγητά ή τύπου ογκρατέν. Εναλλακτικά, μπορείτε να προτιμήσετε κάποιο πιάτο με όσπρια ή ένα λαδερό φαγητό, ζητώντας η μερίδα να είναι ελαφρώς «στεγνή».
Οι μερίδες εστιατορίου είναι συνήθως αρκετά μεγάλες, επομένως μπορείτε να μοιραστείτε μία μαζί με το παιδί σας.
Προτιμήστε βραστά ή ψητά λαχανικά, ρύζι ή πατάτες φούρνου ως συνοδευτικό και αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες.
Συνοδεύστε το γεύμα με νερό και αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους χυμούς.
Συμφωνήστε από πριν με το παιδί σας ότι θα παραγγείλετε φρούτα ως επιδόρπιο.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπο για το παιδί σας. Επομένως, οι δικές σας διατροφικές επιλογές είναι εκείνες που θα δώσουν το καλό παράδειγμα και στην περίπτωση του φαγητού εκτός σπιτιού.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr