Συγκινημένη η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί το 8χρονο αγόρι, το οποίο χαμογελά ξανά, μετά την
μεταμόσχευση και των δύο χεριών του. Είναι η πρώτη φορά που χειρουργοί κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν σε ένα παιδί και τα δύο χέρια και τώρα όλοι προσεύχονται να μην απορρίψει ο οργανισμός του τα μοσχεύματα.
Το παιδί είχε παλαιότερα χάσει από ακρωτηριασμό και τα δύο χέρια και πόδια του εξαιτίας μιας σοβαρής λοίμωξης και της επακόλουθης σήψης. Είναι ο νεότερος ασθενής στον κόσμο, στον οποίο έγινε με επιτυχία διπλή μεταμόσχευση των δύο άνω άκρων. Είχε προηγηθεί το 2011 μια ανάλογη διπλή μεταμόσχευση άνω άκρων σε ενήλικα.
Δέκα ώρες κράτησε η δύσκολη επέμβαση στον μικρό Ζάιον Χάρβεϊ. Έγινε στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια από 40μελή διεπιστημονική ομάδα γιατρών και άλλων επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Σκοτ Λέβιν της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Πριν από την επέμβαση έπρεπε να εντοπισθεί ο κατάλληλος (ανώνυμος) δωρητής των προς μεταμόσχευση χεριών.
Ο 8χρονος ασθενής είχε, ήδη, μάθει να τρώει, να γράφει, ακόμη και να παίζει βιντεοπαιχνίδια χωρίς χέρια. Τώρα, μετά την επιτυχή έκβαση της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης, δηλώνει ανυπόμονο να πιάσει ξανά μπάλα στα νέα χέρια του, αλλά και να αγκαλιάσει την μόλις δύο χρόνων αδελφή του. Εξάλλου χάρη στην τοποθέτηση τεχνητών κάτω άκρων, ο Χάρβεϊ μπορεί να περπατά, να τρέχει και να πηδά πολύ καλά.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η διπλή μεταμόσχευση άνω άκρων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία, καθώς οι γιατροί έπρεπε να συνδέσουν με επιτυχία στο σώμα του αγοριού τα χέρια και τα μπράτσα του δωρητή, με όλα τους τα αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, μυς, τένοντες, δέρμα κ.ά. Το αγόρι παίρνει καθημερινά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ώστε το σώμα του να μην απορρίψει τα μοσχεύματα.
Ο μικρός, ο οποίος επίσης έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και έχει, ήδη, κάνει μεταμόσχευση νεφρών, θα μείνει μερικές, ακόμη, εβδομάδες στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και μετά θα πάει στο σπίτι του.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr