Η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών φαίνεται να συσχετίζεται με χαμηλή πρόσληψη προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη, ενώ
ενδέχεται να συμβάλλει και στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τη νέα μελέτη της Δρ Bellisle, Καθηγήτριας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Γαλλίας, με τίτλο «Intense Sweeteners, Appetite for the Sweet Taste, and Relationship to Weight Management» που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Obesity Reports.
Τι έδειξε η μελέτη;
Στη συγκεκριμένη συστηματική ανασκόπηση, η Δρ Bellisle, εξέτασε πληθώρα μελετών με διαφορετικές μεθοδολογίες και σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού (άντρες-γυναίκες, αδύνατοι-παχύσαρκοι, ενήλικες-παιδιά κτλ.) με σκοπό να καταλήξει σε συμπεράσματα αναφορικά με τη χρήση γλυκαντικών ουσιών, την επίδρασή τους στην όρεξη και τελικά στον έλεγχο του βάρους.
Σε μελέτες παρατήρησης, εργαστηριακές μελέτες και μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου, δεν φαίνεται να προκύπτουν αιτιολογικές συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών και της όρεξης για γλυκά τρόφιμα ή ποτά. Με πιο απλά λόγια, δεν αποδεικνύεται στις μελέτες αυτές ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών αυξάνει την επιθυμία για γλυκά προϊόντα.
Σε πρόσφατες κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά και ενήλικες, παρατηρήθηκε ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών δεν αυξάνει την όρεξη για κατανάλωση γλυκών προϊόντων. Ένα παράδειγμα τέτοιων μελετών αποτελεί η “DRINK study” σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια μιας 18μηνης παρέμβασης, 641 παιδιά φυσιολογικού βάρους χωρίστηκαν σε 2 ομάδες εκ των οποίων, η μία ομάδα λάμβανε σε καθημερινή βάση ένα ποτό με ζάχαρη (104 kcal), ενώ η άλλη (ομάδα ελέγχου) ένα εικονικό ποτό που στην ουσία ήταν νερό εμπλουτισμένο με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά. Κατά τη φάση της παρέμβασης, διαπιστώθηκε ότι ο κορεσμός και στις 2 ομάδες παιδιών δεν διαφοροποιήθηκε και ότι τα παιδιά που λάμβαναν το εικονικό ποτό, δεν αναπλήρωσαν την ενέργεια που τους «έλειπε» από άλλα τρόφιμα. Παράλληλα, στην τελευταία ομάδα παιδιών, φάνηκε να διευκολύνεται η μείωση του σωματικού βάρους και λίπους τους κατά τη διάρκεια της περιόδου παρέμβασης.
Πρόσφατες κλινικές μελέτες παρέμβασης τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά τείνουν να μειώνουν την κατανάλωση γλυκών τροφίμων ή ροφημάτων, και να διευκολύνουν την απώλεια βάρους.
Αποτελεσματικά και κυρίως ασφαλή τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά
Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, δίνουν γλυκιά γεύση με ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες σε περισσότερα από 6000 προϊόντα διατροφής ανά τον κόσμο ενώ χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και ροφήματα μετά από εκτενή αξιολόγηση ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr