Σε μία εποχή που ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί παγκόσμια «τάση», και δικαιολογημένα, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως το γλυκαντικό από το
φυτό στέβια, η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη αποδεικνύονται ως μια εναλλακτική λύση που προσφέρει, με ασφάλεια, γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες! Μάλιστα, πρόσφατα, ακόμη ένα γλυκαντικό με το όνομα «αλλουλόζη» έκανε την εμφάνισή του και πήρε την έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ για να χρησιμποιηθεί από τη βιομηχανία τροφίμων. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που ωθούν τους επιστήμονες στη συνεχή ανακάλυψη και διερεύνηση των γλυκαντικών και ποια πλεονεκτήματα μπορεί να προσφέρει η χρήση τους;
Τα 5 βασικά πλεονεκτήματα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών
Διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου της υγείας, είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν πρόσφατα την αποτελεσματικότητα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, καταλήγοντας σε μία ομόφωνη απόφαση η οποία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Bulletin. Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν είναι τα εξής:
o Όρεξη: Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν την όρεξη και δεν επιδρούν στο αίσθημα κορεσμού. Αντίθετα, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να ικανοποιήσουν την έμφυτη επιθυμία μας για γλυκιά γεύση και να συμβάλλουν στην ομαλότερη συμμόρφωσή μας σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.
o Πρόσληψη ενέργειας: Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποδίδουν πρακτικά μηδενικές θερμίδες, επομένως η συνολική πρόσληψη ενέργειας είναι μικρότερη όταν καταναλώνονται ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στη θέση συστατικών με υψηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο.
o Σωματικό βάρος: Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός ισορροπημένου προγράμματος απώλειας βάρους, ενώ ο ρόλος τους είναι σημαντικός και στη διατήρηση του «χαμένου» βάρους, όπως άλλωστε υποστηρίζεται από μελέτες σε ανθρώπους.
o Διαβήτης και γλυκόζη αίματος: Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, ισχυρισμό τον οποίο ενέκρινε και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
o Στοματική υγεία: Τα γλυκαντικά μπορούν να ωφελήσουν και τη στοματική υγιεινή, όταν περιέχονται σε τρόφιμα, ροφήματα, ποτά, φάρμακα και οδοντόκρεμες, εφόσον βέβαια και τα άλλα συστατικά που περιέχονται δεν προκαλούν τερηδόνα και διάβρωση των δοντιών.
Οι ιδιότητες του νέου γλυκαντικού
Η «αλλουλόζη» αποτελεί ένα μονοσακχαρίτη με σχεδόν πανομοιότυπη χημική ένωση με τη ζάχαρη, με μοναδική διαφορά ότι τα χημικά στοιχεία που την απαρτίζουν είναι διατεταγμένα στο χώρο με διαφορετικό τρόπο. Λόγω της ομοιότητας αυτής, φαίνεται πως το νέο αυτό γλυκαντικό εμφανίζει και παρόμοιες ιδιότητες με τη ζάχαρη, η οποία πέρα από τη γλυκύτητα, που είναι βέβαια το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, συνεισφέρει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στα τρόφιμα και τα ροφήματά μας. Για παράδειγμα, συμβάλλει στη συντήρηση και τη διαμόρφωσης της υφής, του χρώματος, και άλλων «οργανοληπτικών» χαρακτηριστικών, στοιχείων δηλαδή που σχετίζονται με το πώς αντιλαμβανόμαστε ένα τρόφιμο ή ρόφημα.
Καθότι τα γλυκαντικά δεν μπορούν από μόνα τους να «καλύψουν» απόλυτα το κενό της ζάχαρης τόσο σε ό,τι αφορά στη γεύση όσο και στην υφή, το χρώμα κ.λπ, οι επιστήμονες ερευνούν και ανακαλύπτουν συνεχώς νέα γλυκαντικά, τα οποία θα παρουσιάζουν βελτιωμένες ιδιότητες και θα αποδίδουν ένα καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο, τα επιτραπέζια γλυκαντικά περιέχουν συνδυασμό γλυκαντικών (π.χ. ασπαρτάμη με ακεσουλφάμη-Κ, ή γλυκαντικό στέβια με ερυθριτόλη κ.λπ.), ενώ την ίδια τακτική του συνδυασμού, ή της μερικής υποκατάστασης, χρησιμοποιεί και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών προκειμένου να παράγει προϊόντα που ικανοποιούν τον ουρανίσκο μας.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr