Διανύοντας την πιο hot περίοδο για δίαιτα, οι καταναλωτές «βομβαρδίζονται» από πλήθος διατροφικών σχημάτων και προϊόντων αδυνατίσματος, που υπόσχονται εντυπωσιακά και γρήγορα αποτελέσματα.
Σε αυτά, περιλαμβάνονται και τα υποκατάστατα γευμάτων, που κυκλοφορούν στην αγορά σε μορφή σκόνης, είναι ιδιαίτερα εύκολα στη χρήση και ευχάριστα στην κατανάλωση.
Τα εν λόγω προϊόντα περιέχουν ένα συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, αποδίδουν συνήθως 200-300 θερμίδες και οι οδηγίες των εταιριών που τα παρασκευάζουν προτείνουν την κατανάλωσή τους σε αντικατάσταση ενός ή δύο γευμάτων της ημέρας. Στόχος είναι ο περιορισμός της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, ώστε να δημιουργηθεί αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, το οποίο θα οδηγήσει τελικά στην επιθυμητή απώλεια βάρους.
Σίγουρα ακούγεται αρκετά δελεαστικό, ειδικά για άτομα που έχουν περιορισμένο χρόνο για την παρασκευή των γευμάτων τους. Ωστόσο, μια τέτοια προσέγγιση παρουσιάζει αρκετά μειονεκτήματα, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές. Αρχικά, τα υποκατάστατα γευμάτων στερούνται θρεπτικής αξίας, καθώς αν και εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα, δεν περιέχουν το σύνολο των απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών που προσφέρουν τα τρόφιμα ενός «κλασσικού» γεύματος. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι ο βαθμός απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών είναι πολύ υψηλότερος όταν αυτά προέρχονται από φυσικά τρόφιμα.
Από την άλλη, η αντικατάσταση ενός ή δύο γευμάτων με υποκατάστατα χαμηλών θερμίδων οδηγεί σε μεγάλη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης και κατ’ επέκταση γρήγορη απώλεια βάρους, η οποία αφενός δεν προέρχεται από μείωση του σωματικού λίπους και αφετέρου έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο βασικό μεταβολικό ρυθμό, γεγονός που μπορεί μελλοντικά να δυσκολέψει την προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού βάρους.
Το βασικότερο όμως πρόβλημα με τέτοιους είδους διατροφικά σχήματα, είναι ότι δεν παρέχουν διατροφική εκπαίδευση και αποτελούν μια βραχυχρόνια λύση που δεν επιφέρει σταδιακή βελτίωση των συνηθειών του ατόμου. Αποτέλεσμα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι η επιστροφή στις παλιές «κακές» συνήθειες και η επανάκτηση των χαμένων κιλών ή και περισσότερων.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr