Όλα τα βήματα για το σωστό πλύσιμο των ρούχων

Μια από τις πιο σημαντικές εργασίες της νοικοκυράς είναι το πλύσιμο των ρούχων. Μέρα παρά μέρα, αν όχι καθημερινά, το πλυντήριο “παίρνει φωτιά”. Και μόνο η επανάληψη, μας έχει μάθει πολλά για τα μυστικά της σωστής πλύσης. Γνωρίζουμε όμως όλα τα σωστά βήματα;

1. Αδειάζουμε με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια όλες τις τσέπες σε παντελόνια, πουκάμισα, ζακέτες κ.ο.κ. Εάν δεν το κάνουμε είναι πολύ πιθανόν μετά το πλύσιμο να βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, είτε π.χ. επειδή μπορεί να ξεχαστούν πράγματα που…ξεβάφουν, είτε και πολύτιμα πράγματα όπως χρήματα τα οποία και θα δούμε …αγνώριστα μετά το πλύσιμο.

2. Γυρίζουμε τα ρούχα που πρόκειται να πλυθούν από την ανάποδη και κλείνουμε όλα τα φερμουάρ.

3. Μελετάμε τις ετικέτες που κάθε ρούχο έχει στο εσωτερικό του και περιέχουν ειδικές οδηγίες για το πως πρέπει να πλυθεί. Σε ορισμένα ιδιαίτερα ρούχα εάν δεν προσέξουμε τις συγκεκριμένες οδηγίες θα βρεθούμε προ μεγάλων προβλημάτων.

4. Βάζουμε διαφορετικές πλύσεις με βάση το χρώμα των ρούχων. Διαφορετικά μάλλον θα δούμε στην πράξη τους στίχους του γνωστού τραγουδιού ”ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουν γίνει…ροζ”.

5. Εντοπίζουμε τους λεκέδες προτού βάλουμε τα ρούχα στο πλυντήριο. Με μια προσεκτική εξέταση του κάθε …ύποπτου ρούχου εντοπίζουμε τους όποιους λεκέδες και κάνουμε την απαραίτητη προεργασία χρησιμοποιώντας το κατάλληλο καθαριστικό (ανάλογα με το ρούχο) προτού τα βάλουμε στο πλυντήριο. Εάν δεν το κάνουμε το πιθανότερο είναι η πλύση να μην έχει κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά το λεκέ.

6. Γεμίζουμε κατά το δυνατόν τον κάδο του πλυντηρίου – κερδίζοντας έτσι χρόνο αλλά και χρήμα καθώς εξοικονομούμε νερό και ενέργεια. Δεν πρέπει να το παρακάνουμε όμως γιατί με τον τρόπο αυτό και ταλαιπωρείται ο κάδος αλλά και τσαλακώνονται πολύ τα ρούχα με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στο σιδέρωμα που θ’ ακολουθήσει.

7. Προσέχουμε να μην βάζουμε περισσότερο απορρυπαντικό ή μαλακτικό απ’ όσο χρειάζεται. Δεν προσφέρει κάτι παραπάνω στον καθαρισμό ενώ δημιουργεί και δυσκολίες στο ξέβγαλμα.

8. Τα ρούχα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, είναι ασφαλέστερο να τα βάλουμε πρώτα σε μια μαξιλαροθήκη και μετά στον κάδο.

9. Καλό είναι να βγάζουμε τα ρούχα από το πλυντήριο αμέσως μετά την πλύση και πάντως σε κάθε περίπτωση προτού περάσει πολύς χρόνος από τότε που έχει ολοκληρωθεί η πλύση.

10.
Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο για επιτυχημένα πλυσίματα είναι η σωστή και τακτική συντήρηση του πλυντηρίου μας. Πέραν της διατήρησης της απόδοσής του στα επιθυμητά επίπεδα , μας προφυλάσσει από αναπιθύμητες βλάβες ενώ επιμηκύνει και τη διάρκεια ζωής του – και δεν είναι εποχές για συχνές αλλαγές οικιακών συσκευών…

Ομάδα neadiatrofis.gr