Τι να το κάνεις αν έχεις αγοράσει το καλύτερο φιλέτο μπακαλιάρου, αλλά δεν έχεις την καλύτερη συνταγή για κουρκούτι αφράτο, τραγανό και πεντανόστιμο;
Κουρκούτι μπακαλιάρου τραγανό και αφράτο
700 ml νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (το καλύτερο κουρκούτι γίνεται πάντα με μαγιά)
1 κ. γ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μονό του
Παρασκευή
Ξεκινάμε βάζοντας την μαγιά και τα 200ml ζάχαρη σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά περίπου, ώστε να λειτουργήσει η μαγιά και να αρχίσει να αφρίζει.
Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό σιγά, σιγά.
Θέλουμε ένα μείγμα παχύρευστο.
Αφού έχουμε κάνει τα παραπάνω βήματα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1μιση ώρα).
Μετά το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Το κουρκούτι πρέπει να είναι κρύο και το λάδι καυτό για να μην ρουφήξει όλα τα λάδια.
Tip:
Για να κολλήσει το κουρκούτι επάνω στον μπακαλιάρο και να μην διαλυθεί, πριν περάσουμε τα φιλέτα από το κουρκούτι τα περνάμε πρώτα από αλεύρι.
Άλλο ένα τρικ για να μην ζεσταθεί το κουρκούτι, που όπως προείπαμε πρέπει να είναι κρύο, είναι να προσθέτε ένα παγάκι για να παραμένει κρύο!
ΑΑΑΑ…και να μην το ξεχάσω, στο κουρκούτι δεν βάζουμε ποτέ αλάτι…γιατί έτσι σταματούμε την εργασία της μαγιάς!